”Cutremurul s-a produs la 10 km adâncime în Marea Neagră, pe Falia Shabla, o falie activă din Bulgaria. La 5.8 pe scara Richter nu ar fi putut produce pagube importante, mai ales că era în Marea Neagră”, a declarat la câteva minute după cutremur, la RealitateaTV, Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului de Fizică a Pământului.
Conform lui Mircea Radulian, director ştiinţific la Institutul de Fizică a Pământului, seismul de miercuri dimineaţă a fost unul de suprafaţă.
Update ora 11.15
La ora 11.14, pagina de internet a Institutului de Fizică a Pământului a afişat o magnitudine de 5.1 pe scara Richter. (foto jos)
Update ora 11.31
Pe de altă parte, agenţia bulgară de ştiri Focus, citând Centrul American de Seismologie, anunţă un cutremur de doar 4.7 grade pe scara Richter, în largul mării, cu epicentrul la 60 de kilometri de oraşul Varna. Aceeaşi sursă scrie că Centrul European de Seismologie a anunţat o mişcare telurică de 5.1 grade pe scara Richter, cu epicentrul la 41 de kilometri sud-vest de Constanţa, 15 kilometri vest de Mangalia şi o adâncime de 30 de kilometri.
Update ora 11.52
Un comunicat oficial al Institutului de Fizică a Pământului anunţă că seismul a avut magnitudinea 5.5 grade pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime de 20 kilometri în Marea Neagră.
Cert este că seismul s-a simţit în Bucureşti şi Constanţa, mai ales la etajele superioare ale clădirilor, dar nu s-au înregistrat victime şi nici pagube materiale.
Update ora 13.01
Mircea Radulian, director ştiinţific la Institutul de Fizică a Pământului, a declarat la Realitatea TV că seismul poate fi urmat de replici mai puternice decât cutremurul iniţial: „În mod normal, după un cutremur de o asemenea intensitate, ar trebui să fie şi replici. În general, replicile sunt mai mici, însă, în anumite cazuri, nu este exclusă producerea unui „preşoc”, ceea ce înseamnă că există posibilitatea înregistrării unor noi replici de o intensitate mai mare”, a spus Rădulian.
CUM AI RESIMŢIT CUTREMURUL ÎN ORAŞUL TĂU?