Cutremurul s-a produs la o adâncime de 8,6 kilometri, epicentrul aflându-se la 16 kilometri nord-vest de Târgu Jiu, 67 de kilometri nord-est de Drobeta-Turnu Severin, 70 de kilometri sud de Hunedoara, 84 de kilometri sud de Deva, 97 de kilometri vest de Râmnicu Vâlcea și 98 de kilometri est de Reşiţa.

Ulterior, în Gorj au mai avut loc trei cutremure, cu magnitudini de 2,7, 2,3 și 2,0, un altul producându-se în Muntenia, judeţul Călăraşi, cu magnitudinea de 2,6.

Precedentul cutremur în județul Gorj s-a produs, marți, 18 iulie, la ora 12:55, cu magnitudinea 2,2. Seismul a avut adâncimea de 14,8 kilometri.

Cel mai puternic cutremur din România în 2023 a avut loc în Gorj, pe 14 februarie, și a avut magnitudinea de 5,7 grade. Cu o zi înainte, în aceeași zonă s-a produs un cutremur de magnitudine 5,2.

Cutremurul din Gorj, surpriză pentru specialiști

În urma seismului din 14 februarie s-au înregistrat efecte în 6 localități din Gorj, Dolj și Mehedinți, fiind peste 50 de apeluri la 112 privind fisuri sau elemente de construcție care au căzut.

De asemenea, 87 de școli și-au amânat începerea cursurilor, după ce clădirile au fost afectate de seism. Ulterior, cinci unități de învățământ din Gorj au intrat în reparații, iar școala din Arcani va fi demolată, în timp ce aproximativ 700 de elevi au fost mutați în alte școli sau alte săli de clasă.

Constantin Ionescu, director general al Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), a anunțat atunci că pentru specialiști a fost o surpriză că zona respectivă s-a activat, în condițiile în care ultimul cutremur important în Gorj a fost înregistrat în 1943.

INCDFP anunța pe 11 aprilie că, începând cu data de 13 februarie și până la acea dată, în județul Gorj au fost înregistrate peste 2.000 de cutremure.

Citește și: Admitere la liceu 2023. Rezultatele de la repartizarea computerizată, publicate astăzi

Urmărește-ne pe Google News