Informația privind bombardarea zonelor rebele a venit marți, la o zi după incident, de la parlamentara britanică Alicia Kearns, care prezidează Comisia pentru afaceri externe.
Ea a spus că președintele Bashar al-Assad a lansat un „atac cu adevărat insensibil și atroce” asupra orașului Marea, o localitate din nord-vestul Siriei, în orele de după producerea cutremurului.
O sursă militară aflată în apropierea localității a confirmat incidentul pentru publicația Middle East Eye, precizând că nu au existat „pierderi umane”.
„Toată lumea era preocupată de dezastrul provocat de cutremur”, a adăugat el.
O sursă civilă a declarat de asemenea că bombardamentul de artilerie a avut loc la mai puțin de două ore după cutremur.
Mamoun al-Khatib, un activist stabilit în Marea Britanie, a declarat pentru Middle East Eye că patru sau cinci obuze au lovit zona.
Întăriri siriene – aproximativ cinci tancuri și alte vehicule militare – au fost de asemenea văzute îndreptându-se spre provincia Suweida, în sudul Siriei, luni dimineață.
Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a descris atacul drept „complet inacceptabil”.
Damascul cere ajutor de la UE
Miercuri, guvernul sirian a activat Mecanismul de protecţie civilă al UE, la două zile după puternicele cutremure de luni, a anunţat comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, citat de Agerpres.
„Mai devreme în cursul zilei de astăzi, în această dimineaţă, am primit o cerere de asistenţă din partea guvernului sirian prin intermediul Mecanismului de protecţie civilă”, a declarat presei Lenarcic.
„Împărtăşim această solicitare cu statele membre ale UE şi le încurajăm să ofere asistenţa cerută”, a declarat comisarul european.
Jocuri politice
Marți, regimul lui Bashar al-Assad a fost acuzat că face jocuri politice cu ajutorul umanitar, după ce ambasadorul sirian la ONU, Bassam Sabbagh, a declarat că guvernul de la Damasc ar trebui să controleze livrarea tuturor proviziilor în țară, inclusiv în zonele din nord-vest, care nu se află sub administrația sa.
Această dispută vine să îngreuneze eforturile de salvare din nordul Siriei, zonă controlată de grupări rebele, care se confruntă deja cu problemele cauzate de anii de război și cu vremea proastă.
Andrew Mitchell, ministrul britanic al ajutorului, a recunoscut problema trimiterii de ajutoare în nordul Siriei, dar a declarat că Londra va colabora cu Căștile Albe – organizația locală de apărare civilă – așa cum a făcut-o de mulți ani în regiune.
Ned Rice, purtătorul de cuvânt al secretarului de stat al SUA, a exclus și el posibilitatea de a oferi ajutor prin intermediul guvernului sirian.
„În schimb, avem parteneri umanitari pe teren care pot oferi tipul de asistență în urma acestor cutremure tragice. Acești parteneri, care, spre deosebire de regimul sirian, sunt acolo pentru a-i ajuta pe oameni, mai degrabă decât pentru a-i brutaliza”, a spus el.