Potrivit AFAD, unul dintre cutremure a avut loc în jurul orei locale 20.04 (19.04 la București) în districtul Defne din Hatay, cu o magnitudine de 6,4 grade pe scara Richter, iar celălalt a avut loc trei minute mai târziu, cu epicentrul în districtul Samandag din Hatay, cu o magnitudine de 5,8 grade.

UPDATE marți, ora 20.50: Numărul persoanelor care au murit în cutremurele de luni din Turcia a crescut la opt. De asemenea, potrivit autorităților, cel puțin 300 de oameni au fost răniți în urma celor mai recente seisme care au lovit regiunea.

UPDATE ora 22:30: Ministrul turc de interne, Suleyman Soylu, a anunțat, luni seară, că trei persoane au murit și 213 sunt rănite în urma celor două cutremure de astăzi, 20 februarie, din provincia turcă Hatay, potrivit BBC.

Cele trei persoane decedate au fost găsite în Antakya, Defne și Samandag, a declarat oficialul turc, care a îndemnat oamenii să nu intre în clădiri potențial periculoase.

Mai multe clădiri deja slăbite în urma cutremurelor puternice din 6 februarie s-au prăbușit, potrivit unor martori, citați de BBC. Totodată, în urma seismelor de luni seară, echipele de salvare aflate deja în regiune au fost nevoite să intervină din nou. Alți oameni au fost prinși sub dărâmături.


Știre inițială: Doi martori au povestit pentru Reuters că au simțit un cutremur puternic și au sesizat daune la clădirile din centrul orașului Antakya, care au fost lovite de două cutremure masive în urmă cu două săptămâni.

Alți martori au spus că echipele turcești de salvare au intervenit rapid după ultimul cutremur pentru a verifica dacă sunt persoane rănite.

Muna Al Omar, un rezident, a spus că se afla într-un cort într-un parc din centrul orașului Antakya când a avut loc cutremurul. „Am crezut că pământul se va despica sub picioarele mele”, a spus ea, plângând în timp ce își ținea fiul de 7 ani în brațe.

Pentru moment nu există informații oficiale despre clădiri avariate de cutremur sau victime. El vine la două săptămâni după seismul cu magnitudinea de 7,8 care a devastat sudul ţării şi Siria a făcut peste 46.000 de victime, dintre care peste 40.000 de morţi în Turcia.

Acest număr este de așteptat să crească și mai mult, având în vedere că mai mult de 345.000 de apartamente au fost distruse și mulți oameni sunt încă dați dispăruți la peste două săptămâni de la calamitate.

Cutremurele de acum două săptămâni, deși concentrate în Kahramanmaras, la 100 de kilometri sau mai mult de Hatay, au provocat pagube mari în această regiune.

Turcia a decis duminică, în cea de-a 14-a zi după cutremurul devastator din 6 februarie, să oprească operaţiunile de căutare a supravieţuitorilor, a anunţat Agenţia guvernamentală pentru managementul dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă (AFAD) din această țară.

Autoritățile turce au hotătât însă ca în Kahramanmaraş şi Hatay – cele mai afectate două provincii ale ţării – eforturile de căutare și salvare să continue. În Hatay, s-a produs acum cutremurul de peste 6 grade.

Cutremurele de astăzi, 20 februarie, vine și într-un moment în care ambele țări sunt în pragul unei catastrofe umanitare. Numai în Turcia, se estimează că 1 milion de oameni trăiesc în corturi și adăposturi temporare, în timp ce cel puțin 80.000 de persoane rănite se află în spital. În societate, se manifestă furie și frustrare pe scară largă împotriva guvernului turc, acuzat că a permis producerea tragediei prin politicile sale.

În Siria, până la 5 milioane de oameni au rămas fără adăpost, mulți fiind deja strămuți în interiorul țării după ce au fugit de războiul civil care este în desfășurare de 12 ani.

Urmărește-ne pe Google News