Cea mai puternică replică, care a avut loc la aproximativ nouă ore după cutremurul devastator din Turcia, a avut peste 7 grade. Iar pericolul nu a trecut.

Profesorul Haluk Özener, director al Institutului de Cercetare a Cutremurelor de la Universitatea Boğaziçi a subliniat că riscul unor replici va rămâne mare în următoarea perioadă.

„Numărul cutremurelor de până acum a ajuns la 100. Aproximativ 53 dintre acestea au avut o magnitudine de peste 4”, a declarat Özener, explicând că multe dintre replicile mici nu sunt încă menționate.

„Avem 7 cutremure cu magnitudinea de peste 5 și un cutremur cu magnitudinea de 6,6, pe care îl putem numi replică principală”, a adăugat el, într-un moment în care principala replică, de peste 7 grade, nu avusese loc încă.

„Vom observa că aceste cutremure vor continua și în următoarele săptămâni. Aceste cutremure pot continua luni sau chiar ani”, a avertizat el.

„Cetățenii care locuiesc în regiune ar trebui să fie pregătiți pentru replicile care pot apărea ulterior. Îi rugăm să nu intre în clădirile avariate și să asculte de sfaturile oficialilor”, a adăugat el.

Două seisme puternice au zguduit luni, 6 februarie, Turcia. Primul cutremur de 7,8 grade pe scara Richter a avut loc la ora 4.17 dimineață, la adâncimea de 17,9 de kilometri, în partea de sud a țării, în provincia Gaziantep. Al doilea seism de peste 7 grade s-a produs în aceeași zonă, la ora 13.25. Bilanțul victimelor este de cel puțin 912 decese și peste 5.000 de răniți. Primul cutremur a fost resimțit puternic și în Siria, unde au fost anunțate peste 500 de decese, potrivit CNN și BBC.

 
 

Urmărește-ne pe Google News