Înregistrarea surprinde sunetul generat în momentul în care undele seismului se ciocnesc de rocile subterane.
Hamdullah Livaoğlu a subliniat că urechea umană nu poate surprinde suntele cu frecvențe mai mici de 20 de Hz și că frecvențele semnalului emis de cutremur se situează sub acest prag.
Pentru a face cutremurul audibil, frecvențele de bandă ale semnalelor seismice înregistrate de seismometre sunt mărite în funcție de perioada de eșantionare, iar seismograma (înregistrarea cutremurului) este comprimată.
Astfel, frecvența este mărită până la pragul pe care urechea umană îl poate auzi.
Prin utilizarea acelorași parametri de compresie pentru fiecare cutremur, se pot produce sunete caracteristice și se pot distinge criterii cum ar fi caracteristicile sursei cutremurelor și durata cutremurelor, a explicat Livaoğlu.
Atunci când sunt analizate caracteristicile sonore ale acestui cutremur devastator, cu o magnitudine de moment de 7,7, se observă în mod straniu că cea mai mare parte a energiei este descărcată în aproximativ 140 de secunde, a mai subliniat cercetătorul.
Livaoğlu a mărturisit că sunetul generat i se pare „înspăimântător”.
Două seisme puternice au zguduit luni, 6 februarie, Turcia. Primul cutremur de 7,8 grade pe scara Richter a avut loc la ora 04:17 dimineață, la adâncimea de 17,9 de kilometri, în partea de sud a țării, în provincia Gaziantep.
Al doilea seism, de 7,5 grade s-a produs la o distanță de circa 100 de kilometri de epicentrul primului, la ora 13:25.
Bilanțul victimelor în Turcia era în jurul orei 16.00 (ora României) de cel puțin 1.121 de morți și peste 7.000 de răniți. Primul cutremur a fost resimțit puternic și în Siria, unde au fost anunțate peste 700 de decese, potrivit CNN Turk, CNN și BBC.
Timtiberiu5 • 06.02.2023, 17:40
Autoritățile noastre trebuie sa ia în considerare ca un avertisment,acest cutremur devastator din Turcia! Nimeni și nimic nu prevestește un astfel de dezastru ,care poate sa apară și la noi în zona seismica Vrancea! Dacă nu ma înșel cel din 1977 a fost reperat tot la 10km adâncime!
Timtiberiu5 • 06.02.2023, 17:28
În august 1991 acelasi vuiet sa auzit în noapte la cutremurul de mica intensitate la Timisoara! Culmea ca vuietul a fost auzit înainte de a se cutremura clădirea! La o fractiune de secunda de vuiet