Vorbeşte ca un copil de un an
Ceea ce şochează cel mai mult sunt petele maro-vineţii care îi acoperă membrele. Reprezentanţii ONGului antidrog CIADO susţin că sunt semne clare ale consumului de drog „croco”, foarte ieftin şi extrem de periculos. Tânărul articulează doar câteva cuvinte, dintre care cel mai bine „mama”, când o strigă pe Maria atunci când vrea ceva. În rest, nimic. Vorbeşte mai prost ca un copil de un an, din cauza substanţelor care i-au afectat creierul. „Eu înţeleg ce-mi spune pentru că vorbeşte ca atunci când era mic”, ne spune cu lacrimi în ochi mama. Dramatică e şi povestea mamei care nu a renunţat nici o clipă să spere că Alex va ajunge din nou în braţele ei. Atunci când acesta a dispărut, a alertat poliţia, a împânzit oraşul cu poza lui, dar nimic.
A fost găsit pe străzi, în comă
Maria e angajată, ca o ironie a sorţii, la un centru de primire a copiilor aflaţi în stare critică pe stradă. În fiecare zi stătea cu ochii pe uşă, sperând că îi va fi adus în grijă propriul copil. În zadar însă! Pe Alex parcă îl înghiţise pământul. Întâmplarea a făcut ca, la sfârşitul anului trecut, un bărbat să-l găsească inconştient pe stradă. A ajuns la Spitalul Universitar din Capitală şi, după două săptămâni de comă, şi-a revenit. Poliţiştii l-au recunoscut, i-au alertat părinţii, iar după o lună şi jumătate de spitalizare, Alexandru a fost externat cu diagnosticul „toxicoman”. Explicaţia medicilor a fost că nu-i mai pot face nimic. Maria, care abia dacă are bani să-i cumpere mâncare, nu se dă bătută. „Mi-aş da şi viaţa pentru el. Avem în cartier zeci de copii dependenţi de etnobotanice. Vă rog, salvaţi-i la timp! Poate exemplul băiatului meu ajută”, ne-a spus Maria sfâşiată de durere.
Inventat de ruşi
„Crocodil”, denumit şi drogul morţii sau drogul săracilor, provine din Rusia, acolo unde între anii 2002-2011 a creat dependenţă în rândul a peste un milion de persoane. El a intrat pe piaţa din Germania în 2011, adus de traficanţii de origine rusă ca alternativă pentru cei care nu îşi permit heroina. Autorităţile germane susţin că drogul poate aduce moartea încă de la prima folosire, însă după trei ani de utilizare duce aproape sigur la deces.
Cum acţionează asupra organismului
Injectarea repetată a drogului face ca epiderma să devină solzoasă (foto), căpătând aspectul pielii de crocodil, muşchii şi carnea încep cu timpul să se descompună, iar ficatul şi rinichii cedează. Drogul îşi devorează practic consumatorul pe interior, iar într-o etapă finală carnea se separă la propriu de oase. Consumul de „crocodil” duce la amputări de organe, moartea survenind pe fondul insuficienţei hepatice sau din cauza unor hemoragii interne.
Pericol! E ieftin şi se prepară uşor
„Drogul-crocodil”, pe numele ştiinţific dezomorfină, se fabrică având ca bază codeina, o substanţă ce se găseşte în orice farmacie. Consumatorii şi dealerii cumpără pastile care conţin codeină pe care le combină după ce le încălzesc cu alte substanţe uşor de obţinut, pe care însă Libertatea a decis să nu le dezvăluie. Apoi drogul obţinut este injectat în piele. Stupefiantul e folosit cu precădere de cei care sunt dependenţi de heroină, constituind o alternativă mult mai ieftină: o doză de „crocodil” costă 2 euro (opt lei), faţă de heroină, care face 50-100 de euro (200 – 400 de lei).
Mărturie şocantă a unui fost consumator
«Toţi prietenii mei au murit»
Cotidianul german Bild a prezentat anul trecut declaraţiile a doi consumatori ai acestui drog, unul care a scăpat de dependenţă, iar altul care nu se poate abţine, ei povestind coşmarul prin care trec sau au trecut. „Am luat «crocodil» deoarece era ieftin şi simplu de pregătit. În grupul meu mai erau 12 consumatori. Mă injectam de câteva ori zilnic. La un moment dat am făcut septicemie şi am mers într-un centru de dezintoxicare. Eu am scăpat, dar toţi ceilalţi sunt morţi acum. Unii au făcut pneumonie, alţii pur şi simplu au putrezit”, a povestit Irina, în vârstă de 30 de ani. Ce spune un dependent „L-am luat crezând că e heroină. Mi-am injectat prima doză, iar efectul l-am simţit imediat. Mi-au amorţit muşchii, era o senzaţie ciudată. S-a dus repede şi peste trei ore am mai luat o doză. De câteva luni iau zilnic drogul acesta şi nu mă pot opri, chiar dacă pot păţi multe”, le-a zis ziariştilor Michael, un tânăr de 22 de ani. (Bogdan Coroamă)
Articolul nostru a schimbat ceva!
«Mii de oameni ne-au cerut ajutorul după ce au citit cazul în Libertatea»
Gigel Lazăr (foto), reprezentantul celei mai mari organizaţii antidrog din ţară, Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO), a fost şocat de ce răsunet a avut cazul lui Alexandru nu numai printre părinţi, ci şi printre tineri sau printre consumatorii de stupefiante.
„Cazul pe care Libertatea l-a prezentat este de departe cel mai dur din România în ultimii 5 ani. Petele de pe picioarele băiatului sunt, fără nici un dubiu, simptome ale «drogului-croco», care a început să facă victime şi la noi. Acest stupefiant extrem de periculos e de 10 ori mai ieftin decât etnobotanicele şi, probabil, i-a fost la îndemână să-l cumpere. După ce Libertatea a tras semnalul de alarmă, România a luat pur şi simplu foc. Am primit mii de telefoane de la părinţii şi de la consumatorii care au citit articolul din Libertatea şi care au nevoie de ajutor din partea statului sau a ONG-urilor. Din păcate însă, statul nu face mare lucru – Agenţia Naţională Antidrog nu are fonduri şi e legată de mâini şi de picioare”, a precizat Lazăr. El face un apel către cei care se confruntă cu dependenţa de etnobotanice să contacteze CIADO pentru a putea primi ajutor (www.ciado.ro, la tel: +40.31.102.01.15, Fax: +40.31.811.57.73 sau adresa de e-mail office@ciado.ro).
Poliţiştii antidrog, pregătiţi să acţioneze
Poliţiştii antidrog spun că, deocamdată, ei nu ştiu ca pe piaţa din România să se semnaleze cazuri de consum al temutului drog „crocodilul”. Ofiţerii de la Crimă Organizată susţin că, zilele următoare, vor declanşa verificări plecând de la cazul prezentat de ziarul Libertatea şi, în funcţie de rezultate, să ia măsuri. „Nu am auzit să avem dependenţi de acest drog şi nici să se consume la noi. Dar o să vedem compoziţia, să ne dăm seama din ce e fabricat”, ne-au declarat poliţiştii de la Antidrog.
Foto: Gabriel Pătruţ