Duminică, după seismul de 5,5 grade din Vrancea, fenomenul inexplicabil de la Izvoarele părea să fi luat sfârşit, iar autorităţile au răsuflat uşurate.
E bine însă să nu spui hop până nu ai sărit gardul… Marţi, alte zece seisme de suprafaţă au zdruncinat zona. Alertaţi, specialiştii români au cerut ajutor colegilor japonezi şi chilieni.
Seisme stranii şi în Hunedoara
Aceştia au studiat datele şi, uimiţi la rândul lor de acest “roi” de cutremure cu magnitudinea de până în 3,9 grade, unic în lume, care se manifestă pe o arie mică, de aproximativ un kilometru pătrat, au spus că vor veni la faţa locului cu aparatură ultraperformantă.
Şi mai ciudat este faptul că alte două seisme de suprafaţă, asemănătoare celor de la Izvoarele, dar mai puternice, de 4,1 şi 4,7 grade, s-au produs pe 8 septembrie în zona Hunedoara.
Iniţial s-a dat vina pe apele care ar fi inundat vechile galerii miniere, dar această pistă s-a dovedit falsă. Până azi, cele două seisme din Hunedoara nu au nici o explicaţie ştiinţifică, la fel ca şi cele din Galaţi.