Unii se laudă că știu să folosească o imprimantă sau un email, ori că au ”capacitatea de exprimare orală”. Adică vorbesc. Alții nu au trecut nici măcar ce studii au sau nu și-au publicat deloc CV-ul.

Alții, în schimb, și-au vărsat inclusiv performanțele școlare sau etajul la care locuiesc. ț

Dincolo de detalii, se observă un trend în rândul studiilor: din ce în ce mai mulți politicieni aleg să urmeze cursuri la institutele de casă ale partidelor, pe bani mulți, dar care aduc diplome cu titlu pompos.

Institutul Diplomatic Român și Institutul Național de Administrație sunt cele mai ”căutate” școli, cel puțin în rândul politicienilor. Cursurile sunt scurte, de câteva luni, nu necesită prezență la ore, iar la final iese o diplomă. Costă mai bine de o mie de euro, dar dă bine la CV.

Pe lângă cele două, Colegiul Național de Apărare și Academia SRI sunt, iarăși, pe lista instituțiilor de învățământ preferate de politicieni. Iar statisticile arată că membri PSD și PNL sunt clienți fideli.

Și mai fideli sunt social-democrații Institutului Social Democrat ”Ovidiu Șincai”. Sunt doi miniștri din Guvernul condus de Viorica Dăncilă care se laudă cu ”masterate” certificate aici.

Ministrul pentru Diaspora, Natalia Intotero, și ministrul Societății Comunicaților, Bogdan Cojocaru sunt cei doi, dar, alături de ei, mai sunt alți 13 deputați PSD.

Cei doi miniștri au trecut în CV că au un master în ”Management politic”, la Institutul ”Ovidiu Șincai”.

Tot cu ”diplomă de master” se laudă și ceilalți social-democrați, în domenii la fel de generale: științe politice, organizații politice, campanii electorale sau, mai rar, politică externă și diplomație.

La o universitate normală, privată sau de stat, un masterat durează doi ani. La un astfel de institut, așa-zisul program de masterat ține doar câteva luni.

Institutul Diplomatic Român a școlit 40 de deputați, iar institutul Național de Administrație – 60.

La Colegiul Național de Apărare, 43 de deputați și-au luat diplome, iar de la Academia SRI, alți 10.

Imprimanta și etajul

Dincolo de colecționarii de diplome de la PSD și PNL, detalii interesante am găsit în aproape toate CV-urilor deputaților.

Nicolae Bacalbașa, de exemplu, a simțit nevoia să treacă, la activitate politică, etajul la care locuiește.

”Nu am fost băgat în scandaluri, medicale sau de alt gen, nu am cazier. Locuiesc la bloc, la etajul VI, în 64 mp împreună cu soția”, ne spune deputatul PSD, în CV-ul său.

CV Nicolae Bacalbașa

Colegul lui Bacalbașa, deputatul Costel Neculai Dunava, ne spune că are ”mașină personală pe care o poate folosi în interes de serviciu”.

De la PNL, Laurențiu Leoreanu se laudă cu așa ceva, la aptitudini: ”utilizarea echipamentelor de birotică (fax, imprimantă, scanner, xerox)”.

CV Laurențiu Leoreanu

Deși sunt obligați să o facă, 41 de deputați nu și-au publicat CV-ul pe site-ul Camerei Deputaților.


Citește și:

Programul ”Rezervist Voluntar”, un eșec, ideea de ”flăcău la oaste”, puțin probabilă. Cum acoperă Armata lipsa acută de personal

 
 

Urmărește-ne pe Google News