Numele meu este Adrian B., am 28 ani si o nelamurire. Cybersexul, de care se vorbeste in ultima vreme, va fi foarte curand o alternativa la actul sexual? Ce ii atrage pe unii dintre noi pe site-urile sexuale? Sunt seri in care, impreuna cu prietena mea, ne uitam pe site-urile erotice. Dar va spun sincer ca nu ma simt stimulat si nu-mi face absolut nici o placere. Sunt multumit ca si prietena mea impartaseste acelasi gand. Cel mai bine ne simtim impreuna, atunci cand facem dragoste. Sper sa nu ocoliti scrisoarea mea. Cu multumiri, Adrian B. din Bucuresti.
Spatiul virtual nu e o alternativa, ci o componenta noua a realitatii din jurul nostru. Nimic nu poate sa inlocuiasca relatia umana. Contactul cu persoana iubita, atingerea calda, reactia plina de emotie cand esti privit in ochi, aromele trupului si timbrul vocii, toate acestea nu pot sa fie simulate pe retea. “Niciodata sexul normal nu va putea sa fie inlocuit sau limitat de cybersex, pentru ca nici cel mai perfectio-nat program nu va fi in stare sa substituie nevoia omului de apropiere si de tandrete. Cybersexul va ramane o jucarie alternativa acceptata doar de unii in propria sexualitate” (Stahl Stenslie). De fapt, chiar si cybermaniacii, cei care pierd ore in sir pe site-urile erotice, confirma ca noile forme de comunicare reprezinta doar un mijloc util de transmitere a informatiilor.
“Ce ii atrage pe unii dintre noi pe site-urile sexuale?”. Cei mai multi sexologi condamna tehnologizarea contactelor umane. Ei sunt de parere ca din aceasta cauza relatiile sexuale au ajuns intr-o situatie deplorabila. Lipsa contactului direct, izolarea, respingerea apropierii, teama riscurilor la care s-ar expune prin contact sexual sunt factori care-i imping pe tineri catre cybersex. În ce consta acest pericol? Cei mai multi dintre ei se vor izola si mai mult, se vor transforma in fiinte singuratice tocmai din convingerea ca prin computer pot sa obtina completa eliberare de stresul provocat de teama de esec si de alte aspecte negative legate de partenerul erotic. Singurul lor avantaj e faptul ca prin computer au posibilitatea de a fi stimulati sexual indiferent de preferintele sau nevoile unui eventual partener uman.
Dar decizia de a trai in mijlocul oamenilor sau izolat de ei, de a folosi computerul pentru largirea contactelor sexuale, apartine fiecarui individ in parte.
Ma numesc Viorel P., am 17 ani si citesc de mult timp ziarul Libertatea. Nu mi-am inceput viata sexuala. Vreau sa va spun ca eu nu am erectii spontane noaptea sau dimineata. Asta inseamna ca nu voi avea o viata sexuala normala? Va rog mult de tot sa nu ocoliti scrisoarea mea. Va multumesc anticipat, Viorel P. din Bucuresti.
Cercetatorii Institutului American de Sexologie Kinsey au ajuns la concluzia ca intensitatea erectiilor nocturne nu are nici o legatura cu frecventa si calitatea contactelor sexuale. Acestea sunt fenomene normale proprii barbatilor sanatosi.
Orgasmul nu are nimic in comun cu ejacularea si procrearea. Se mentine o idee falsa ca barbatul se naste cu un numar fix de spermatozoizi si daca are dese contacte sexuale (deci, ejaculari frecvente) poate sa ajunga la sterilitate sau la impotenta. Spermatozoizii se produc continuu, indiferent de numarul de ejaculari, de la pubertate pana la sfarsitul vietii. Doar ca daca se produc mai multe ejaculari in decurs de cateva ore, numarul spermatozoizilor descreste. Însa dupa una-doua zile totul revine la normal.
Cele mai interesante scrisori ale cititorilor si raspunsurile oferite de specialista noastra,
Gabriela Dimovici