Câţiva români nostalgici ai comunismului, care îl regretă pe Nicolae Ceaușescu, au venit la mormântul fostului dictator pentru a aprinde o lumânare, astăzi, 26 ianuarie, când acesta ar fi împlinit 95 de ani.
Până în 1989 această zi era marcată prin manifestații colosale: maratoane, spectacole în cadrul cărora se cântau ode la adresa „celui mai iubit fiu al poporului”, defilări pe stadioane.
Conform unui sondaj al Institutului Român de Studii Sociale, realizat în 2012, mai bine de jumătate din populaţia României a declarat că ar preferă să trăiască în regimul lui Nicolae Ceauşescu.
Nicolae Ceaușescu s-a născut la 26 ianuarie 1918, la Scornicești, și a murit pe 25 decembrie 1989, la Târgoviște. Membru al partidului comunist român, mai apoi Secretar general al Partidului Comunist Român și șeful de stat al Republicii Socialiste România din 1967 până la căderea regimului comunist, survenită în 22 decembrie 1989, acesta se numără printre liderii controversați ai României.
În ciuda cursului independent în relațiile politice internaționale, introdus încă de predecesorul său, Gheorghiu Dej, Ceaușescu se opune cu încăpățânare introducerii oricăror reforme liberale pe plan intern. În anii 80, după venirea lui Mihail Gorbaciov la conducerea Uniunii Sovietice, opoziția lui Ceaușescu față de linia sovietică este dictată în principal de rezistența lui față de destalinizare. Securitatea continuă să își mențină controlul draconic asupra mediilor de informare și înăbușă în fașă orice tentativă de liberă exprimare și opoziție internă.
Temperaturile din case ajung iarna între 5-12 grade în apartamentele celor mai mulți dintre românii care stau la bloc. Raportul Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (pag 423) face referire la „obligarea populației la un trai în condiții insuportabile, la temperaturi sub 10 grade C”.
Apa caldă este livrată din ce în ce mai rar, cam două ore ore zilnic iar adesea la etajele superioare aceasta nu ajungea deloc.
Lumina începe să fie întreruptă în fiecare zi cel puțin o oră, seara. „Din ianuarie 1982 s-a început limitarea distribuirii energiei electrice către populație; până la căderea regimului comunist în 1989, livrarea curentul electric către populație se oprea de câteva ori pe zi, fără niciun program ori logică aparente și fără anunțarea prealabilă a consumatorilor casnici. Simultan, cetățenii erau îndemnați să economisească energia electrică prin scoaterea din funcțiune pe timpul iernii a frigiderelor, prin neutilizarea mașinilor de spălat și a altor bunuri electrocasnice sau prin nefolosirea ascensoarelor”.
Benzina, deși raționalizată, devine greu de găsit. Consumul de energie pentru populație a scăzut forțat cu 20% în 1979 și 1982, apoi cu 50% în 1983, iar în 1985 cu încă 50% față de anii precedenț
La 22 decembrie 1989, printr-un decret al CFSN semnat de Ion Iliescu, a fost constituit Tribunalul Militar Excepțional. La 25 decembrie 1989, soții Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați în cadrul unui proces sumar de acest tribunal, condamnați la moarte și executați la câteva minute după pronunțarea sentinței.
Ştiri Comentează