Cel mai tare bărbat din Ţinutul Contelui Dracula


A doua ediţie a Festivalului Usturoiului din Ţinutul Contelui Dracula a pus bărbaţii din zonă la grea încercare: un concurs menit să arate cine e cel mai vrednic din zonă. Câţiva curajoşi de pe Valea Bârgăului, Bistriţa, s-au întrecut în ridicat buşteni, cărat baloţi de paie, dar şi în arta de a dansa mândrele, iar titlul cel mare i-a adus câştigătorului şi o drujbă profesională. Norocosul, Teodor Curea, din comuna Bistriţa- Bârgăului, s-a plâns că cea mai grea probă a fost cea… de dans.

A renunţat la tot ce avea pentru a fi olar


În urmă cu 10 ani, Gheorghe Rusu (foto) din Baia Mare, Maramureş, a renunţat la afacerea sa din construcţii şi s-a apucat de olărit. Apoi, timp de un an, a lucrat la roată şi tot ce a reuşit să facă a fost… un pahar. Deşi oricine s-ar fi dat bătut în faţa acestui chin, Gheorghe nu a abandonat nici când soţia, sătulă de noul hobby al lui, a divorţat. Cu toate acestea, la 50 de ani, Gheorghe a fost unul dintre cei mai apreciaţi artişti de la Târgul de olărit care a avut loc weekendul trecut la Sibiu, iar cea mai scumpă piesă a sa costă 100 de euro.

Cântă la instrumente făcute din fructe

Nea Marin Predeşel a mers zilele trecute la Braşov, la un Târg al artizanilor, unde a făcut impresie cu instrumentele sale. “În 1979 m-am apucat să confecţionez instrumente muzicale. Folosesc lemn de prun, de nuc sau de mahon, dar şi fructe de tigve. Le expun la târgurile la care sunt invitat, dar sunt chemat mai ales pentru cântări. Am văzut toată Europa aşa”, ne-a povestit nea Marin.

Se ştiu de o viaţă, s-au căsătorit abia acum

Doi ieşeni care şi-au unit ieri destinele sunt dovada că dragostea nu ţine cont de vârstă. Dumitru Bican, 74 de ani, şi Maria Cioclan, care e cu un an mai bătrână, s-au căsătorit după ce cu mai mulţi ani în urmă au rămas văduvi. “Eu şi soţia lui am fost colege de bancă şi ne-am ajutat ca nişte surori. După ce au murit şi ea, şi soţul meu, eu şi Dumitru am început să ne împărtăşim durerile, necazurile şi singurătatea”, a mărturisit Maria, care a fost mireasă a doua oară. E drept, nu au avut haine speciale, nici bani de verighete, dar dragostea lor nu ţine cont de astfel de detalii. “Eu am o fiică, iar zilele trecute am sunat-o şi i-am făcut o mărturisire: i-am spus că în 50 de ani de căsnicie cu tatăl ei nu am simţit ce simt acum“, a mai spus bătrâna. Cei doi miri speră ca luna viitoare să se poată cununa şi în biserică.

Începe bairamul de Sfânta Maria


Ca în fiecare an, de Sfânta Maria, romii din toată ţara se adună pe platoul de la Costeşti, Vâlcea, unde petrec o zi şi-o noapte cu lăutari şi încing grătarele. Ziua Naţională a Romilor este sărbătorită în acest fel de peste două decenii, iar pregătirile au început încă de ieri. Înainte de petrecere, încă de dimineaţă, toţi cei prezenţi vor merge la Mănăstirea Bistriţa pentru o slujbă religioasă şi rugăciuni la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul.

 
 

Urmărește-ne pe Google News