Locuiesc într-o casă naţionalizată pe care am cumpărat-o în 2007. Primăria Bucureşti spune că această clădire e protejată întrucât face parte din patrimoniul cultural. Cum să procedez dacă vreau să fac nişte reparaţii la această casă, astfel încât să nu încalc legea?
Liliana Caranica, Bucureşti
Răspuns: Construcţiile protejate se pot realiza numai cu respectarea autorizaţiei de construire, eliberată în condiţiile Legii 50/1991, plus avizul eliberat de Ministerul Culturii.
Accesul la blocul de locuinţe se face pe un drum neasfaltat, care a fost acoperit cu pietriş. Costurile au fost repartizate pe apartamente. Nu am maşină şi încă nu sunt mutată în acel bloc. Este corect şi legal să plătesc la fel ca toţi cei care au maşini şi care locuiesc acolo?
Angela Vintilă, Cluj-Napoca
Răspuns: Dacă faceţi parte din asociaţia de proprietari, trebuie să plătiţi la fel ca toţi ceilalţi. Totuşi, puteţi discuta în cadrul asociaţiei de proprietari despre posibilitatea acordării unei dispense.
Am înţeles că persoanele care îşi izolează casa termic beneficiază de o reducere la plata impozitului pe clădire. Ce lege prevede asta?
Argentina Niculae, Ploieşti
Răspuns: Conform OUG 69/2010, persoanele care reabilitează sau modernizează termic clădirile de locuit pe care le deţin în proprietate sunt scutite de impozitul pentru aceste case pe perioada de rambursare a creditului obţinut pentru reabilitarea termică.