Thys, care s-a retras recent din armata belgiană cu gradul de general-locotenent, a declarat marți, la postul public de televiziune VRT, că asigurarea unor rezerve de muniție pentru respingerea oricărui atac care ar dura până la două luni ar necesita investiții de „5-7 miliarde de euro”, ceea ce reprezintă mult mai mult decât oferă guvernul în prezent.

„Aveam la dispoziție 15 milioane de euro pe an pentru a cumpăra muniție, dar suma pentru aceste nevoi a crescut acum la 150 de milioane de euro”, a spus Thys.

Astfel, lipsa cruntă de muniție lasă Belgia cu o armată din epoca de piatră, notează Politico.

„Dacă izbucnește războiul aici, vom fi nevoiți să aruncăm cu pietre după doar câteva ore din cauza lipsei de muniție”, a adăugat Thys.

După ce Rusia și-a lansat invazia din 2022 pe scară largă din Ucraina, guvernele occidentale au direcționat muniții către Kiev pentru a o ajuta armata ucraineană să respingă atacurile forțelor ruse și să-și consolideze apărarea.

Cu toate acestea, producătorii de armament din blocul comunitar se chinuie să își mărească capacitatea pentru reaprovizionarea stocurilor și pentru a menține fluxul de aprovizionare către est, în special când vine vorba de muniții de calibru 155 milimetri (obuzele cel mai des folosite de ucraineni). Acest lucru înseamnă că este aproape sigur că UE va rata ținta pe care și-a autoimpus-o pentru livrările de muniție către Ucraina.

Deși un atac asupra Belgiei rămâne puțin probabil, penuria aduce în prim plan viabilitatea continuării livrărilor către Ucraina dacă stocurile naționale rămân scăzute.

În noiembrie, la scurt timp după retragerea lui Thys, guvernul belgian a semnat un acord pe 20 de ani cu producătorul local de armament FN Herstal, inclusiv pentru muniție, dar livrările vor dura ceva timp.

Foto: Profimedia Images

 
 

Urmărește-ne pe Google News