Sunt pensionara si mai mult de sase luni pe an locuiesc la fiica mea in Germania. Am si alti vecini care lucreaza in Spania si Italia, ei ajungand pe acasa doar de sarbatori. In aceste conditii, cred ca nu este corect ca noi sa suportam salariile personalului, de la femei de serviciu la administrator, cenzor si presedinte. Apoi, daca avem centrale termice de apartament, de ce sa mai platim pentru caldura, ca de altfel si pentru lift? Logic ar fi sa plateasca doar cei care beneficiaza de un serviciu sau altul, si nu toata lumea.
Elena Manciu, Bacau

Desigur, trebuie sa platim in raport cu serviciile de care beneficiem. Dv. insa neglijati faptul ca apartamentul al carei proprietara sunteti nu-i izolat, ci se afla intr-un ansamblu, ca, dincolo de locuinta, detineti cote-parti din spatiile si dotarile comune pentru care trebuie sa platiti. Da, va deranjeaza faptul ca vi se pretinde fie sa platiti, fie sa izolati coloanele verticale de alimentare cu agent termic ale cladirii care trec prin spatiul pe care il detineti, neglijand faptul ca aceste coloane dateaza din momentul constructiei imobilului si ca de cumparat ati cumparat apartamentul si cu cele bune, si cu cele rele. In privinta liftului, ar fi posibil, daca adunarea generala decide, ca persoanele care lipsesc o perioada lunga de la domiciliu sa fie scutite de cheltuielile lunare, nu insa si de reparatiile capitale.

Ce criterii trebuie avute in vedere la stabilirea incadrarii si a retribuirii unei persoane care efectueaza diverse activitati la nivelul unei asociatii de proprietari? Este obligatorie incheierea de contracte de munca sau se mai pot utiliza si conventiile civile de prestari servicii?
Elena Popescu, Galati

Angajarea/contractarea personalului – se subliniaza in art. 17 al Normelor Metodologice de aplicare a Legii 230/2007 – se face in baza deciziei comitetului executiv, prin contract individual de munca sau contract individual de munca cu timp partial, care se inregistreaza la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM). In cazul activitatilor cu durata minima, doua, maximum trei ore pe zi, se pot incheia si conventii civile de prestari servicii, care se inregistreaza in cadrul asociatiei intr-un registru special de contracte de prestari servicii. Actul normativ vorbeste de garantii morale rezultate din recomandari si curriculum vitae, de garantii profesionale rezultate din certificate de pregatire profesionala, atestat, asigurari de raspundere profesionala, ca si de garantii materiale (bunuri mobile si/sau imobiliare) solicitate conform criteriilor si conditiilor stabilite de catre comitetul executiv. Volumul de munca si salariul se stabilesc prin negocieri directe.
Cine trebuie sa suporte cheltuielile de schimbare a unei tevi care este parte comuna?
Cecilia Ivan, Bucuresti

Daca prin tevi parte comuna intelegeti coloanele magistrale, adica cele prin care se face alimentarea fiecarui apartament in parte, cheltuielile de inlocuire sau doar pentru reparatii sunt suportate de intreaga asociatie. Coloanele magistrale sunt conductele de alimentare si de deversare, la care sunt racordate tevile de la baia si bucataria dumneavoastra. Magistrale sunt si tevile verticale de alimentare cu agent termic, nu insa si tevile ce fac racordul dintre caloriferele din apartamentul dumneavoastra si conductele generale.

Eugen Eftimiu
Specialist in probleme locative

 
 

Urmărește-ne pe Google News