Problemele legate de managementul greșelilor medicale în sistemul din România vin și pe fondul unei forțe de muncă suprasolicitate, și cu o rată mare de burnout după doi ani de pandemie. Acest lucru este evidențiat de un studiu făcut de CMB în 2021.
„Numărul celor care au răspuns că se simt obosiți des și foarte des a crescut de la 60% în 2017, la 70% în 2021”, spune dr. Cătălina Poiană, președinta CMB.
Aproape un sfert (23%) din medicii din București au spus că petrec mai mult de 50 de ore pe săptămână la locul de muncă – extrema fiind de peste 70 de ore la 3% dintre ei.
4 din 5 medici spun că performanța actului medical le este afectată de numărul mare de sarcini birocratice, potrivit studiului realizat de CMB. Mai exact, cu 20% mai mult decât în urmă cu patru ani acuză această problemă.
sunt în burnout legat de muncă, spune studiul CMB.
Numărul celor care se simt epuizați de dimineață, gândindu-se la faptul că trebuie să meargă la serviciu a crescut de la 30% la 50% în 2021. O cincime din medicii din Capitală au mai spus, la sondajul de anul trecut, că se simt epuizați în foarte mare măsură.
Iar 21% dintre participanții la studiu spun că au folosit medicamente sau substanțe pentru a face față stresului de la locul de muncă.
Foto cu caracter ilustrativ: Shutterstock
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Liliana60 • 06.11.2022, 15:16
Burnout-ul nu are, cumva, ca explicatie si cumulul de activitate public-privat? De ce nu ati întrebat Colegiul despre acest aspect, atat de dăunător pacientilor,in conditiile in care, desi salariile au crescut, foarte multi medici mai presteaza, in afara spitalului de stat, si la cabinete private ?