Merele şi roşiile sunt primele pe lista suspectă. Astfel, un sfert din produsele vândute clienţilor conţin reziduuri de pesticide.
Conform inspectorilor sanitar-veterinari, importurile masive de fructe şi legume de peste graniţă contribuie la această statistică negativă.
Într-un top realizat recent, merele şi strugurii au nu mai puţin de 15 tipuri de pesticide, după care urmează roşiile cu 13 pesticide.
Sfatul pe care îl dau specialiştii pentru a evita fructele cu un nivel crescut de pesticide, indică faptul că este mai bine dacă le cumpăram de la fermierii români sau din magazinele ecologice.
La ultimele controale s-a descoperit că merele aveau în compoziţie între 2 şi 7 tipuri de pesticide, iar grepfrutul şi roşiile între 2 şi 5 tipuri, cele mai multe produse analizate provenind din Turcia.
„Există studii care fac legătura cu anumite forme de cancer care ar putea fi inițiate de existența pesticidelor în alimentatie, precum și boli neurologice grave”, spune nutriționistul Şerban Damian, conform digi24.ro.
Specialiştii recomandă să spălăm bine fructele şi legumele înainte de a le mânca şi să îndepărtăm coaja.
Fructe şi legume cu pesticide
Mere
Țelină
Roșii cherry
Castraveți
Struguri
Câte pesticide conţin fructele şi legumele
Merele – între 2 şi 7 tipuri
Grepfrut – între 2 şi 5 tipuri
Roşii – între 2 şi 5 tipuri
Sursa: ANSVSA
Fructe şi legume fără pesticide
Sparanghel
Avocado
Varză
Pepene galben
Porumb dulce
Citeşte şi: Cum îţi poţi albi dinţii cu ajutorul cojilor de banană
4 alimente bune pentru sănătate