Pe 6 martie 2020, când pandemia coronavirusului și efectele sale coborau peste România, autoritățile anunțau că 6.164 de cadavre de oi recuperate de pe vasul Queen Hind, eșuat în Portul Midia la finalul lui 2019, vor fi arse „la o unitate din satul Smârdan”.

E vorba de incineratorul despre care Libertatea a scris în această săptămână că adăpostește, în vecinătate, tone de animale îngropate în straturi, fără să fie arse. Deținut de compania Cazacioc&Co., acesta atrage, conform surselor ziarelor, animale moarte și resturi din Moldova, Dobrogea și județele învecinate din Muntenia.

Așa arată locul din apropiere de incinerator

Procurorii suspectează, au confirmat surse judiciare pentru ziar, că acolo sunt îngropate și oile de pe vaporul eșuat în Portul Midia.

Prefectul a zis că 225 tone vor fi arse. În 3 săptămâni!

În martie, Agerpres anunța că cele peste 6.000 de oi înecate totalizau 224,95 de tone și au ajuns în Tulcea „în 11 transporturi a căror pază a fost asigurată de Gruparea Specială de Jandarmi Constanţa şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi din Tulcea”.

Cel care făcea anunțul era prefectul de Tulcea, Alexandru Iordan. „Până acum, nu au fost înregistrate probleme în timpul transporturilor sau incinerării”, spune el pentru agenția națională de presă.

Mai mult, „autoritățile tulcene” indicate de Agerpres înaintau cele încă două săptămâni necesare arderii celor aproape 225 de tone.

Situația e, însă, diferită la Smârdan. La cererea Parchetului, cu experții de față, ”patronul firmei a făcut o probă din care s-a văzut că instalația nu are capacitate de ardere de 9 tone/16 ore, așa cum scria în documentele incineratorului”, a explicat unul dintre cei prezenți la experimentul judiciar.

Incineratorul de la Smârdan. Foto Luisiana Bîgea / AGERPRES

Au putut arde maximum 1.400 de kilograme (1,4 tone) la 14 ore. Așa cum Libertatea a scris încă de marți, „responsabilii și patronul au cerut stoparea procesului «că se ia foc»” după ce au fost introduși 4 porci pentru a fi incinerați.

Calculul: ar fi durat 5 luni și o săptămână

Și acum, matematica. 225 de tone de animale cu 1,4 tone arse pe zi ar fi durat nicidecum 3 săptămâni, ci 5 luni și o săptămână.

225 de tone împărțit la 1,4 tone/zi egal 160 zile. Calculând 160 de zile din 28 februarie 2020, rezultatul este 6 august 2020.

Adică 5 luni și o săptămână, aproape o jumătate de an. Și asta la cantitatea de 225 de tone.

Cel mai probabil, animalele erau și mai grele, umflate de apă. Întreaga încărcătură era de 600 de tone.

Sursă Libertatea:

Miercuri a mai fost un control

Libertatea a aflat că incineratorul din Smârdan a fost vizitat de autorități și vineri, după publicarea articolului, când echipe mixte au făcut diferite măsurători.

„Din punctul de vedere al riscului ecologic, situația se înrăutățește din ce în ce mai tare”, a spus una dintre persoanele implicate. 

10 hectare are terenul unde s-au îngropat cadavrele

Conform celor care au controlat zona, pânza freatică ar fi afectată de săpăturile prin care s-au îngropat „mii de tone” de animale moarte, conform oamenilor care au văzut situația de la Cazacioc&Co.

Urmărește-ne pe Google News