←În calitate de preşedintă a asociaţiei “Mame pentru mame”, Ana Măiţă (28 de ani) apără drepturile româncelor care vor să îşi educe singure micuţii. Aflată în concediu maternal, ea se ocupă permanent de creşterea băieţelului ei cel mic, Felix, de doar 11 luni (foto: Unica)
Ana Măiţă (28 de ani), femeia care a avut curajul să nască de două ori singură, fără ajutorul medicilor, a decis să sară în apărarea miilor de mame pe care le reprezintă în calitate de preşedintă a asociaţiei “Mame pentru mame”.
Bucureşteanca ne-a mărturisit că a încercat să îşi lase băieţelul cel mare, de trei anişori, la creşă, dar a fost refuzată.
“Mi s-a spus că nu mai este nici un loc liber! Aşa că pot să vă spun, cu siguranţă, că proiectul Guvernului în legătură cu micşorarea duratei concediului maternal şi a cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului este total desprins de realitatea românească”, îi acuză Ana Măiţă pe aleşi.
Cu 500 de lei nu se poate plăti o bonă
Mai mult, ea declară că nici o mamă nu va putea plăti salariul unei bone cu doar 500 de lei, sprijinul acordat lunar de Guvern pentru mamele întoarse la muncă.
“Să găseşti o bonă care are pregătirea necesară pentru a îngriji un copil de un an e aproape imposibil. O persoană serioasă îţi cere cel puţin 1.500 de lei. De unde vor avea mamele aceşti bani? Vorbesc în numele a mii de femei care vor să transmită un mesaj clar: «Boc, dacă schimbi legea, îţi aducem copiii la uşa Guvernului, ca la creşă »”, ne-a mai declarat preşedinta asociaţiei “Mame pentru mame”. Mai mult, Măiţă e convinsă că proiectul concediului maternal va avea urmări grave şi va duce la scăderea natalităţii.
“Guvernanţii uită cât de importantă este prezenţa mamei pentru buna dezvoltare fizică şi psiho-emoţională a copilului, dar probabil că şi-au calculat ca bebeluşii noştri să fie încă o generaţie de sacrificiu pe fondul crizei”, ne-a mai precizat Măiţă.
Senatorii, de acord cu «Legea bonelor»
Legea privind îngrijirea copiilor preşcolari, cunoscută ca “Legea bonelor”, iniţiată de preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase (foto), a primit, ieri, aviz pozitiv din partea senatorilor din Comisia de învăţământ, ea urmând să ajungă pe masa deputaţilor. Proiectul e menit să îmbunătăţească condiţiile de creştere a celor mici şi totodată să reglementeze meseria de bonă. (Radu Nistor)
UDMR şi femeile din PDL se împotrivesc
Potrivit declaraţiilor făcute de UDMR-istul Laszlo Borbely, partidul din care face parte îşi menţine punctul de vedere potrivit căruia mamele ar trebui să beneficieze de indemnizaţie de creştere a copilului timp de doi ani. Pe de altă parte, Sulfina Barbu (foto), şefa organizaţiei de femei a Partidului Democrat Liberal, şi-a exprimat dezacordul faţă reducerea la un an a perioadei în care se acordă indemnizaţia pentru mame.
Botiş propune trei variante
Ministrul muncii, Ioan Botiş (foto), a prezentat ieri trei variante de lucru privind concediul maternal, subliniind că susţine scurtarea acestuia şi acordarea unui stimulent lunar de 500 de lei pentru mamele care se întorc la muncă în cel de-al doilea an. Astfel, s-a propus:
♦ Un concediu de maternitate de 2 ani, cu o indemnizaţie lunară de cel mult 1.500 de lei;
♦ Un concediu de maternitate de 2 ani, cu o indemnizaţie lunară de cel mult 1.000 de lei;
♦ Un concediu de maternitate de un an, cu o indemnizaţie lunară de cel mult 3.400 de lei.
Oprescu: «Nu ştiu dacă mai sunt vreo 3-4 creşe»
În Bucureşti, e imposibil să mai găseşti un loc liber la o creşă de stat. Aici ar fi, de fapt, singurul loc unde mamele care s-ar întoarce la muncă mai devreme şi-ar putea permite să îşi lase copilaşii.
A recunoscut-o ieri primarul general, Sorin Oprescu (foto): “Nu ştiu dacă mai sunt vreo 3-4 creşe în tot oraşul. Oricum, serviciile sociale nu pot să acopere nevoile unui copil care nu a împlinit nici măcar doi ani”.
Ce spun mamele despre legea de reducere a perioadei în care primesc indemnizaţie:
Cristina Ologeanu, 34 de ani «N-am cu cine să-mi las micuţa» Cristina e una dintre mămicile care, dacă ar fi obligate să se întoarcă la serviciu, n-ar avea cu cine să o lase pe Alexia Maria, fetiţa ei de aproape opt luni: “Contează enorm ca mama să stea cu copilul până când acesta împlineşte măcar doi anişori. Dacă aş fi obligată să revin la muncă, nu aş avea cu cine să îmi las micuţa”. |
|
Monica Beleneş Ciupercă, 32 de ani «Se formează alături de mamă» Monica este mama micuţilor Eduard Andrei, doi ani, şi a lui Robert Ştefan, 9 luni. “Proiectul e un eşec pentru că un copil se formează alături de mamă. Eu am doi copii. Unul trebuie lăsat cu bona, celălalt – dat la grădiniţă. Cum pot să susţin o bonă şi taxa pentru grădiniţă cu 500 de lei pe lună?”. |
|
Elena Vasile, 29 de ani «Nu mai facem al doilea copil» Mama Antoniei, o fetiţă ce a împlinit 11 luni, Elena, este revoltată: “Având în vedere ce se întâmplă, eu şi soţul meu am decis să nu mai facem al doilea copil, pentru că ne e teamă că nu vom avea cu ce să îl creştem. Nu ştim ce va aduce ziua de mâine pentru mămicile din România, dar nu voi tolera să mi se încalce drepturile legale”. |
|
Monica Ioniţă, 38 de ani «La un an, copilul e încă dependent de mamă» Monica este mama lui Luca (2 ani) şi a Evei (două luni). “Statul nu este capabil să sprijine părinţii după întoarcerea mamei la locul de muncă, prin- tr-un sistem eficient de creşe sau grădiniţe, aşa cum se întâmplă în Occident. La un an, copilul e încă dependent de mamă. Sunt cupluri care nu au posibilitatea să-şi lase copilul cu părinţii”. |
|
Camelia Mărciulescu, 32 de ani «Îşi bat joc de vieţile noastre» Camelia Mărciulescu a devenit mamă pentru a doua oară acum o săptămână. “Ei nu îşi dau seama că îşi bat joc de vieţile noastre? Mai mult, vreau să le spun că o mamă care stă acasă nu este în concediu şi nu se relaxează! Dacă nu ştiu, îi lămuresc eu: a îngriji un copil nu este deloc uşor, e un serviciu cu normă întreagă!”. |
|
Monica Stan, 34 de ani «Aleşii vor să facă o economie închipuită» Monica este mama Alexandrei. “Un bebeluş are nevoie să stea cu mama sau cu o persoană foarte apropiată cel puţin până la doi ani. Cum să îmi las eu fetiţa cu altcineva? Mai rău decât atât, unde să duc copilul la vârsta aceasta? Nu vreau că fetiţa mea să aibă probleme pentru că aleşii vor să facă o economie închipuită!” |
Mirela Zivari, psiholog: «Se taie dreptul micuţilor de a se dezvolta sănătos»
Psihologul Mirela Zivari (foto) a criticat, într-o declaraţie oferită realitatea.net, proiectul de lege. “Copilul rămâne fără şansa de a se dezvolta armonios, dacă mamele revin la muncă după un an de concediu maternal. I se taie copilului dreptul de a se dezvolta sănătos. În primii ani de viaţă, e nevoie ca acel bebeluş să crească împreună cu un părinte. E nevoie să fie permanent cineva în preajma lui pentru că are şansa să descopere mai târziu ceea ce îl înconjoară”, a declarat Mirela Zivari.
Româncele ies la pensie la 63 de ani
Deputaţii din Comisia de muncă au decis, ieri, ca vârsta de pensionare a femeilor să fie de 63 de ani, iar a bărbaţilor, de 65 de ani, admiţând astfel cererea preşedintelui Băsescu de reexaminare a Legii pensiilor. Reprezentanţii Opoziţiei, PSD şi PNL, s-au opus votului. Legea urmează să fie votată de plenul Camerei Deputaţilor până la sfârşitul lui decembrie.
Citeşte şi:
Femeile din PDL, indignate de hotărârea de reducere a concediului maternal