În raportul său, ONU atrage atenția asupra faptului că deținuții nord-coreeni sunt obligați să presteze munci epuizante și sunt bătuți atât de crunt, încât acest tratament poate echivala cu o formă de tortură.
Secretarul general al ONU, António Guterres, spune că noile date colectate de Biroul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) se adaugă informațiilor „care confirmă modele coerente de încălcare a drepturilor omului”.
Noul raport, care include relatări din perioada 2010-2019, se concentrează pe utilizarea „sistematică și pe scară largă” a bătăilor și altor pedepse disproporționate aplicate deținuților.
Concret, printre cazurile la care fac referire reprezentanții ONU se numără cel al unei femei care spune că a fost lovită atât de tare cu lemne de foc, încât „pielea de pe față s-a rupt, bărbia s-a dislocat și patru dinți au fost scoși”.
O
altă persoană a descris modul în care ea și colegii săi deținuți
erau forțați să muncească în agricultură.
„Am târât căruța pe care o trag în mod normal vacile”, a povestit aceasta pentru OHCHR.
Un
fost deținut a povestit că a fost bătut cu un băț, un scaun și
o curea de piele de către ofițerii de la ministerul securității.
Unii deținuți au fost puși să-și așeze capul pe gratiile celulei, iar gardienii ne băteau cu bâta… eram ca sacii de box pentru ei.
Declarația unui fost deținut nord-coreean din raportul ONU:
„Gravitatea
bătăilor descrise poate fi considerată tortură, care este
interzisă fără excepție în temeiul dreptului internațional”,
se arată în raportul ONU, care menționează și alte forme de
tratament inuman și degradant, precum pedepsele fizice pentru fapte
minore.
O altă persoană a povestit că, după ce un deținut a fost prins sforăind noaptea, toți cei 12 colegi de celulă au fost puși să facă fiecare câte 1.000 de genuflexiuni.
„Eram tânăr, așa că a fost ok, dar cei mai în vârstă au leșinat”, a declarat fostul deținut.
Un
alt bărbat a menționat folosirea pozițiilor foarte incomode ca
metodă de pedeapsă.
„În poziția fixă trebuia să stai în genunchi, cu corpul pe sol și cu mâinile întinse înainte; trebuia să stai așa ore întregi. Dacă te mișcai, te loveau cu un baston peste mâini”, povestește acesta.
Lipsurile alimentare tot mai mari în timpul pandemiei
În același timp, ONU atrage atenția asupra lipsurilor alimentare cu care se confruntă deținuții nord-coreeni și populația țării, în general. Există îngrijorări că situația s-a agravat în contextul pandemiei, care a dus la întreruperea liniilor de livrare a ajutoarelor umanitare.
Coreea de Nord a înregistrat o scădere semnificativă a comerțului cu China în timpul pandemiei, care, alături de dezastrele naturale și impactul sancțiunilor internaționale, a provocat o criză economică.
În
raportul ONU se vorbește despre alimente insuficiente și de
calitate slabă, iar două persoane care au reușit să evadeze au
declarat că erau conștiente că în detenție oamenii mureau din
cauza malnutriției.
„Eram hrăniți cu mălai, aproximativ 100 de grame de trei ori pe zi”, a spus un fost deținut.
Multe relatări arată că în continuare regimul nord-coreean se bazează în mare măsură pe munca forțată a soldaților, populației generale și inclusiv copiilor, sub paza unor „gardieni înarmați cu arme automate”, după cum descrie un fost muncitor.
Cei care au evadat spun că persoanele care nu își îndeplineau cotele de muncă impuse erau pedepsite cu bătaia, cu tăierea rațiilor și așa mici de mâncare sau cu izolarea.
Cele
mai multe dintre mărturii sunt ale unor foști deținuți din
închisorile nord-coreene, din centre de detenție preventivă sau
lagăre de muncă.
Raportul
ONU menționează și declarații referitoare la prizonieri politici
trimiși în lagăre pentru „lipsă de loialitate” la adresa
regimului, etichetă sub care sunt incluse fapte precum încercarea
de a pleca în Coreea de Sud, activitatea religioasă sau critica
statului.
„Amenințarea de a fi trimis într-un lagăr de prizonieri politici există în toate aspectele vieții civile și politice”, notează reprezentanții ONU, în timp ce oficialii de la Phenian neagă existența acestor lagăre.
De
asemenea, OHCHR notează că au fost raportate acte de represiune
față de persoane la care au fost găsite filme străine, seriale de
televiziune sau muzică din Coreea de Sud.
Deși telefoanele mobile devin din ce în ce mai răspândite, folosirea lor pentru apeluri în străinătate este monitorizată, iar cei prinși primesc sențințe dure, cum ar fi închisoarea de până la doi ani.
Raport ONU:
Reprezentanții OHCHR precizează că au invitat guvernul de la Phenian să contribuie la acest raport, însă până la momentul redactării lui nu a fost primit niciun răspuns.