„Tot ceea ce facem pentru a sprijini Ucraina înseamnă, de asemenea, încurajarea stabilizării în ceea ce privește Moldova”, a declarat Baerbock.

Este clar care este cea mai mare îngrijorare a oamenilor de aici: dacă Ucraina cade, Moldova este următoarea țară la rând.

Baerbock a fost în vizită la Chișinău pentru Platforma de parteneriat cu Moldova, alături de omologii săi din Franța, România, Polonia, Țările de Jos și Lituania.

Germania, unul dintre principalii susținători militari ai Kievului în Europa, a inițiat platforma după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, prezentând-o ca parte a eforturilor mai ample de a stabiliza economia Moldovei și de a o proteja de dezinformarea rusă.

Moldova, care are o majoritate vorbitoare de limba română și o minoritate vorbitoare de rusă, a alternat între guverne proruse și prooccidentale de la căderea Uniunii Sovietice, iar acum are o administrație puternic orientată spre Occident.

Moscova are trupe staționate într-o regiune în care separatiștii proruși s-au rupt de sub controlul Chișinăului într-un scurt război la începutul anilor 90.

Maia Sandu: Războiul a cauzat daune enorme economiei

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a acuzat Rusia că încearcă să răstoarne guvernul său, a declarat că ţara sa se confruntă în continuare cu provocări serioase și a îndemnat partenerii să își sporească sprijinul.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, pe care l-am condamnat din prima zi, a cauzat daune enorme economiei noastre”, a declarat Sandu. „Incertitudinea cauzată de război continuă să împiedice serios dezvoltarea noastră economică și va continua să o împiedice atât timp cât războiul va dura”, a adăugat ea.

În cadrul platformei, au fost semnate acorduri pentru a oferi Moldovei peste 300 de milioane de euro în împrumuturi și 80 de milioane de euro în granturi, a declarat Executivul de la Chişinău, într-un comunicat.

Aliații au salutat, de asemenea, eforturile Moldovei de a adera la Uniunea Europeană. Sub conducerea lui Sandu, Moldova, care se află între Ucraina și România, membră NATO și UE, speră să adere la blocul comunitar până în 2030.

Franța, Germania și Polonia și-au exprimat „sprijinul neclintit și continuu pentru Moldova” în încercarea acesteia de a adera la UE, conform unui proiect de rezoluție consultat de Reuters în urma unei reuniuni a diplomaților de top ai celor trei țări.

Țările, cunoscute sub numele de Triunghiul de la Weimar, au promis, de asemenea, sprijin forțelor armate moldovenești pentru apărarea țării, atât bilateral, cât și în calitate de parteneri UE. În luna mai, Moldova a semnat un parteneriat de securitate și apărare cu UE, fiind prima țară care a încheiat un astfel de acord cu blocul comunitar.

Urmărește-ne pe Google News