„Dacă Ucraina pică, Slovacia este următoarea”, a declarat premierul Eduard Heger. „Trebuie să câștige”.
El a cerut liderilor din Uniunea Europeană să „oprească compromisurile” în relația cu Rusia, principala critică îndreptându-se spre statele dependente de energia rusească.
„Ne-am vândut practic valorile pentru gaz și petrol ieftin pentru prea mult timp”, a declarat oficialul slovac. „Căderea la compromisuri cu Putin a cauzat războiul din Ucraina, un război agresiv în care mor oameni”.
Ucrainenii „își varsă sângele lor pentru valorile noastre, pentru ca noi să nu mai facem asta”, le-a mai transmis premierul slovac celor prezenți la Forumul de la Davos.
Eduard Heger a cerut Uniunii Europene să lucreze cu Ucraina și Balcanii de Vest pentru a realiza „reguli standardizate pentru accederea lor în blocul comunitar.
Ucraina, în ultimii ani, și-a întărit relațiile economice și politice cu Uniunea Europeană, iar Kievul și-a exprimat dorința de a deveni stat membru și a înaintat, în aprilie, chestionarul pentru a primi statutul de candidat. De asemenea, statele din Balcanii de vest și-au manifestat intenția de a adera.
Procesul de aderare durează de regulă câțiva ani, întrucât sunt criterii stricte care trebuie îndeplinite, iar unele state membre au respins acum posibilitatea de a oferi o procedură rapidă în cazul Ucrainei.
„Nu există un asemenea lucru ca aderare în procedură rapidă, nu există asemenea lucru”, a declarat, în martie, premierul olandez Mark Rutte.
Ucraina nu va adera la Uniunea Europeană mai devreme de „15 sau 20 de ani”, a estimat duminică și ministrul francez pentru afaceri europene Clement Beaun.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina