Cam acestea sunt punctele de interes atunci când vine vorba de prima mare haltă în drumul spre insulele ionice, la plajă, pentru români, care iau cu asalt an de an Grecia, principala atracție de vacanță pentru mai bine de jumătate de milion de conaționali de-ai noștri. Arcul de Triumf al lui Galeriu vă spune ceva? Mai mult sau mai puțin.
Oltean orgolios
Ei bine, ceea ce a rămas din acesta – și a rămas destul de mult și impunător – ar trebui să fie în topul „hai să vedem” pentru români.
Galerius a fost un împărat roman de origine dacă, personaj care a transformat Salonicul în a doua capitală a Daciei, iar orașul a devenit reședință a împăratului. Conform izvoarelor istorice, Galerius era dac, din localitatea Romula, zona Olteniei, cel puțin după mamă.
Conform unui site de călătorii, amfostacolo.ro, numele acestuia apare în colindul „Ler, Ler Împărat”, adică „Ga/ler/ius”. La vremea lui, la finalul secolului al III-lea, omul, nemulțumit de ostilitățile romanilor, și-a afirmat descendența dacică, a desființat Imperiul Roman și l-a înlocuit cu cel dac, între anii 293-305.
Tare, nu?
Arcul de Triumf de pe bulevardul Egnatia la numărul 144, la 750 de metri distanță de Turnul Alb, a fost ridicat de Senatul roman în anul 304, ca să glorifice faptele de vitejie ale cezarului într-un război cu perșii, în 297, acolo unde dacii, compatrioții săi, au fost principalii artizani ai victoriei.
Citind pe basorelief
Dacă fabuloasa Columnă a lui Traian de la Roma înfățișează niște daci învinși, Arcul de Triumf de la Salonic este un simbol al victoriei. Cu toate că puțini români știu de existența și importanța acestui monument, cine va dori să-l viziteze va avea ce admira, chiar dacă nu e mare patriot sau un fin cunoscător în domeniu.
Sunt numeroase basoreliefuri cu scene de război, cu daci din nordul și din sudul Dunării, iar cu puțină atenție se pot vedea și steagurile dacice, celebrul balaur cu cap de lup. De jur-împrejurul Arcului există un gard de protecție, iar pe zidurile ce duc către Biserica Rotonda sunt diverse graffitiuri ale fanilor lui PAOK Salonic, liderul la zi din Grecia cu Răzvan Lucescu în frunte.
„Cool”
Porumbeii își fac de lucru în zonă, hrăniți din când în când de un binevoitor, turiștii sunt într-un du-te-vino permanent, foarte puțini opresc să citească. Mulți se pozează fără a ști exact cine este reprezentat pe această bijuterie a istoriei, precum doi călători din Marea Britanie, Mark și Julie: „Probabil sunt romani, adică italieni, nu? Daci? Cine sunt aceștia? Un fel de români? Aha, cool”.
Și apropo de biserică: este ridicată chiar în timpul lui Galerius, e la o sută de metri distanță, s-a vrut să fie un mausoleu dedicat cezarului, un loc de veci, ceea ce nu s-a mai întâmplat în cele din urmă. Iar la câteva sute de metri spre Turnul Alb se află ruinele palatului lui Galerius, chiar la bulevard, amintind de gloria de altădată a dacilor mândri.