European New Car Assessment Programme (Euro NCAP) este o organizație europeană de evaluare a siguranței oferite de vehiculele noi, cu sediul în Louvain, Belgia.

„Experții descoperă acum punctele slabe ale unei mașini ieftine și oferă clienților o recomandare clară. Se pare că există puțină siguranță pentru bani puțini: testele de impact actuale de la Euro NCAP arată diferențe clare în ceea ce privește siguranța vehiculelor a diferiților producători. În timp ce unele modele au primit note maxime, altele au avut rezultate semnificativ mai slabe”.

Trei dintre modelele testate acum, Mercedes E-Class, Skoda Kodiaq și VW Passat (ale căror rezultate sunt valabile și pentru Skoda Superb identică), au obținut ratingul maxim de cinci stele fără probleme majore. Dacia Duster și Suzuki Swift au primit doar trei din cinci stele posibile.

Ambele mărci sunt cunoscute pentru strategia lor de a oferi vehicule la prețuri accesibile, ceea ce duce adesea la compromisuri cu privire la caracteristicile de siguranță. Evaluările individuale ale Dacia Duster au avut următorii parametrii: protecție pentru ocupanții adulți: 70 la sută, protecție pentru copiii care călătoresc: 84 la sută, protecția pietonilor: 60 la sută, asistenți la conducere: 57 la sută.

În ciuda ratingului scăzut, ambele modele îndeplinesc cerințele legale minime. Au sisteme autonome de frânare de urgență, sisteme de avertizare la părăsirea benzii, limitatoare inteligente de viteză și detectarea somnolenței șoferului. Dar asta nu este suficient pentru un rating mai bun la testul Euro NCAP.

Un expert austriac a explicat pentru cotidianul Kurier: „În cadrul testului, ambele mașini nu au recunoscut oamenii din spatele vehiculului, când au mers în marșarier”. Pe lângă sistemele de asistență și protecția pietonilor și bicicliștilor, atât Duster, cât și Swift au alte probleme: în ambele vehicule, în cazul unui impact lateral, există riscul ca trupul șoferului să fie aruncat peste pasagerul din scaunul din dreapta, iar în cazuri extreme chiar și capul șoferului lovește ușa din dreapta.

La actualele teste, a fost verificată varianta standard a Duster, cu motorizare hibridă 1,6 litri. Dacia a spus în repetate rânduri că nu va include pe mașini elemente care nu sunt considerate absolut necesare, sau pentru care publicul nu este dispus să plătească mult în plus. Strategia a fost denumită „Smart Engineering” și ideea este de a reduce la minimum costurile, dar de a construi o mașină robustă și durabilă, scrie Hotnews.

În aprilie 2022, modelul Dacia Jogger primea doar o stea la testele EuroNCAP. Dacia a primit doar o stea pentru Jogger și fiindcă avertizarea pentru centura de siguranță nu este disponibilă pentru locurile de pe ultimul rând de scaune (al treilea rând) al modelului cu șapte locuri.

Urmărește-ne pe Google News