Organismul european independent de testare a siguranței vehiculelor, EuroNCAP, a publicat miercuri cea mai nouă serie de teste, iar printre autovehiculele evaluate se află Dacia Spring și Renault Zoe, cele două mașini electrice ale grupului francez.

Potrivit rezultatelor EuroNCAP, Dacia Spring a obținut:

  • 49 de puncte din 100 la siguranța ocupanților adulți;
  • 56 de puncte la siguranța copiilor;
  • 39 de puncte la protecția pietonilor;
  • 32 de puncte la nivelul sistemelor de siguranță.

„În primăvară, «maeștrii ingineriei frugale» au lansat un produs care merge dincolo de simplitate. Performanța sa la testele de impact este de-a dreptul problematică, cu un risc ridicat de răni care pun viața în pericol mai ales în zona pieptului șoferului și a capului pasagerilor din spate în testele de impact frontal. Protecția este marginală și asupra pieptului pasagerilor în cazul impactului lateral. Performanța mediocră în eventualitatea unui accident și tehnologia slabă de evitare a impactului au ca rezultat evaluarea cu o stea pentru Dacia Spring”, spun reprezentanții EuroNCAP.

În cadrul unui impact frontal, compartimentul pasagerilor a rămas stabil. „Parametrii calculați în zona picioarelor au indicat un risc ridicat de rănire. De asemenea, structuri ale bordului au prezentat și ele potențial de rănire. Și protecția șoferului la nivelul pieptului a fost precară. Valorile recomandate de protecție au fost depășite și la nivelul pelvisului”, precizează comunicatul oficial al organizației europene, potrivit automarket.ro.

Dacia Spring este cel mai ieftin model electric de pe piața europeană. Mașina este produsă în China, iar prețul acesteia pleacă în România de la 19.100 de euro. Prin programul Rabla Plus, prețurile pornesc de la 10.000 de euro.

Conform celor de la EuroNCAP, modelul Spring, comercializat ca un vehicul nou-nouț, se bazează în mare parte pe platforma Renault City K-ZE de fabricație chineză, acesta însuși un derivat al modelului Renault Kwid, vândut de câțiva ani în India și Brazilia.

În schimb, EuroNCAP nu a acordat nici măcar o stea pentru modelul Renault Zoe, lider al vânzărilor de mașini electrice în Europa de mai mulți ani. Rezultatul este unul cu atât mai surprinzător cu cât, în 2013, modelul electric francez obținuse nu mai puțin de cinci stele.

„Noul Zoe oferă o protecție slabă în ansamblu, la impact, o protecție slabă a utilizatorilor șoselei și o lipsă a tehnologiei de evitare a accidentelor, descalificându-se pentru orice stea”, spun oficialii EuroNCAP, conform profit.ro.

Și noua generație Dacia Sandero Stepway, model testat în acest an, a obținut un punctaj slab la capitolul siguranță. Potrivit datelor publicate de EuroNCAP în aprilie 2021, Sandero Stepway a primit un rating de două stele, același care se aplică și versiunii de bază Sandero, dar și derivatului Logan.

 
 

Urmărește-ne pe Google News