Europarlamentarul povesteşte că a dormit în maşină, că a găsit greu ceva de mâncare în benzinării, iar în drumul său a dat peste mulţi muncitori sezonieri care plecau, din România, spre ţările unde aveau contracte.
Liderul PLUS a decis să traverseze Europa cu maşina şi a povestit cum sunt controalele la frontiere şi ce a întâlnit în drumul său.
A plecat vineri după-amiază din Bucureşti şi după 20 de ore a ajuns în Belgia, la Bruxelles, după ce a trecut prin “culoarele verzi” stabilite de ţările europene.
El spune că cel mai aspru control l-a avut la Vama Nădlac, unde mii de oameni se aflau la intrarea în ţară.
Până în Germania, povestește el, majoritatea maşinilor întâlnite în drum erau de România.
“Pentru mine, dincolo de experiența de traversare a granițelor pe «culoarul verde», a fost și o ocazie să adun detalii semnificative și argumente solide în discuțiile cu Comisia Europeană și cu ceilalți colegi parlamentari despre ce funcționează și ce nu din lucrurile pe care, în ultimele săptămâni, le-am decis împreună la nivel de politici publice pentru cetățeni”, a scris Cioloş, în postare.
Cioloş mai spune că, într-o singură noapte, a trecut prin trei puncte de frontieră și tot atâtea controale, de intensitate descrescătoare.
Potrivit acestuia, “culoarele verzi” stabilite de oficialii europeni chiar funcţionează, iar camioanele cu marfă circulă bine.
Cu rare excepții, până în Germania, mai bine de două treimi din autoturismele și microbuzele pe care le-am văzut pe autostradă aveau numere de înmatriculare românești
“Magazinele din parcări vând doar apă, ceva băuturi răcoritoare și snacksuri. Ici și colo mai găsești ceva sandviciuri. Purtarea măștii e obligatorie pentru a intra în benzinăriile din Germania. În Austria nu am văzut stații de benzină deschise noaptea, în afară de cele cu sistem de plată automată, cu cardul. Cu rare excepții, până în Germania, mai bine de două treimi din autoturismele și microbuzele pe care le-am văzut pe autostradă aveau numere de înmatriculare românești”, afirmă europarlamentarul.
Dacian Cioloş mai spune că la austrieci a trebuit să completeze o declaraţie, prin care să spună dacă tranzitează ţara sau rămâne acolo, în acest caz fiind băgat în carantină.
“Sentimentul general este că am traversat o Europă pe care parcă timpul a înghețat-o. O Europă paralizată de un virus. O autostradă pustie, o călătorie cu un sentiment ciudat. Și mă întreb: oare cum o să arate lumea care s-o afla la capătul ei, peste câteva luni de călătorie prin lumea acestui virus? Nu doar drumul prin Europa, dar și drumul Europei e o aventură în perioada asta”, a concluzionat el.