„La o primă analiză, constatăm că din nou PSD dă ţepe românilor prin felul în care a fost construit acest buget, pentru că nici măcar legile pe care le-au adoptat când erau la putere şi când aveau o majoritate şi nici promisiunile electorale pe care le-au transformat în legi, nici măcar pe acelea nu le pot pune în aplicare atunci când sunt obligaţi să facă un buget realist”, a spus Dacian Cioloș, conform Agerpres.
Și a continuat: „Este pentru prima dată în ultimii ani când PSD ajunge la guvernare într-o situaţie de criză, când trebuie să ţină cont de anumite realităţi şi aţi văzut cum prorogă pe bandă rulantă o serie de promisiuni electorale care s-au transformat în legi şi care sunt inaplicabile pentru că, la momentul respectiv, obiectivul a fost doar de a promite şi de a câştiga voturi şi nu s-au gândit la cum pot fi puse în aplicare”.
El a spus că salariile sunt îngheţate, cu toate că s-au promis creşteri salariale majore, adăugând că a fost promisă majorarea pensiilor cu 40%, deşi PSD „ştia foarte bine că nu se putea realiza”.
Au minţit oamenii şi iată astăzi vedem creşteri ale pensiilor cu 10%, indemnizaţiile de vacanţă amânate, cupoane sociale amânate, tichete cadou şi tichete culturale amânate şi multe alte promisiuni ale PSD care sunt amânate pentru că nu sunt aplicabile.
Dacian Cioloș, președinte USR:
Liderul USR a susţinut că nici PNL nu-şi ţine promisiunea de a avea un minimum de 7% din PIB investiţii pentru anul viitor.
„Deci iată că chiar şi acum, în buza începerii guvernării, au făcut promisiuni şi unii, şi alţii, când au negociat programul de guvernare pe care, loviţi de realitatea bugetară, nu le pot ţine”, a mai spus Cioloş.
Ședință de coaliție, fără rezultat
Afirmațiile lui Dacian Cioloș vin după ce ședința de coaliție de la Palatul Victoria la care au participat luni dimineață, 20 decembrie, premierul Nicolae Ciucă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, președintele PNL, Florin Cîțu și liderul UDMR, Kelemen Hunor, a durat aproximativ 20 de minute.
În cadrul ei, PSD a solicitat ca premierul PNL Nicolae Ciucă să îşi asume răspunderea în Parlament privind proiectul certificatului COVID, au declarat surse politice pentru Libertatea.
Totodată, președintele PNL Florin Cîţu a cerut ca bugetul să nu fie adoptat fără să se aloce 7% din PIB pentru investiţii. În acest moment, proiectul de buget, așa cum a fost publicat de Ministerul Finanţelor, are prevăzut un procent de 6,71% din PIB.