„Văd că premierul Ciolacu se bate cu pumnii-n piept pentru negocierea flexibilizării poziției Austriei pe Schengen. Se laudă cu eforturile care s-au făcut ca românii să primească jumătate din dreptul pe care îl au. Eu aș vrea să știu care a fost negocierea pentru aderarea completă la Schengen. Și când va avea loc etapa a doua, cu frontierele terestre? Pentru că marile pierderi de timp, bani și nervi la granițe sunt la frontierele terestre, nu la cele aeriene”, a scris fostul premier pe Facebook.
Și a continuat: „Da, este un început bun această veste, dar nu avem de ce să fim fericiți că acceptăm mila, nu sărim în sus de bucurie pentru osciorul austriac atunci când vorbim de dreptul nostru european”.
Dacian Cioloș a mai spus că „responsabilitatea guvernului și a președintelui este să obțină un calendar precis pentru întregul proces de aderare”.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat sâmbătă seară, 9 decembrie, că Austria „şi-a flexibilizat poziţia” referitoare la Schengen și a acceptat să se ridice graniţele aeriene pentru România. Surse guvernamentale au precizat recent pentru Libertatea că acest lucru s-ar putea întâmpla la consiliul extraordinar JAI din finalul acestei luni.
Potrivit ziarului austriac Kurier, Viena a pus însă și condiții: triplarea operațiunii Frontex în Bulgaria, banii pentru extinderea protecției frontierelor și a infrastructurii – garduri – la frontierele externe din Bulgaria și România trebuie să vină de la Comisia Europeană, creșterea controalelor la frontierele România-Bulgaria și Ungaria-România și acceptarea de către Bulgaria și România a solicitanților de azil aflați în Austria, mai ales afgani și sirieni.
Dacă Austria renunță la veto, cetățenii din România și Bulgaria nu vor mai trece prin controlul pașapoartelor, doar vor trebui să se identifice la check-in, ca și până acum. Decizia nu se referă însă și la frontierele terestre, adică pentru transportatorii rutieri de marfă nu se va schimba situația, pentru că România nu va fi oficial membră Schengen.