„În concordanţă cu atitudinea noastră coerentă încă de la momentul alegerilor parlamentare, primul pas este să invităm marţi PNL, UDMR şi minorităţile naţionale la discuţii pentru formarea unui nou guvern”, a transmis Dacian Cioloş, într-un comunicat de presă.
„Cerem refacerea coaliţiei în formula ei iniţială şi aşteptăm un gest de reciprocitate din partea foştilor noştri colegi. Sperăm ca, în ultimul ceas, aceştia să dea dovadă de responsabilitate politică. Am decis în Biroul Naţional să trimitem invitaţii oficiale pentru a ne întâlni chiar începând de marţi cu PNL, UDMR şi parlamentarii minorităţilor pentru a discuta reformarea coaliţiei de guvernare”, a adăugat Cioloş.
Biroul Naţional al Uniunii Salvaţi România a decis echipa de negociere, care este formată din: Dan Barna, Anca Dragu, Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu şi Ionuţ Moşteanu. De asemenea, a fost stabilită şi echipa care lucrează la programul de guvernare: Cristian Ghinea, Oana Ţoiu, Anca Dragu, Claudiu Năsui şi Dragoş Pîslaru.
Cioloș, trimis de PNL să negocieze cu PSD și AUR
Pe de altă parte, într-un interviu pentru Libertatea, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan îl atacă dur pe Dacian Cioloș, despre care spune că ar fi un politician iresponsabil dacă nu are în spate o majoritate cu care să formeze Guvernul.
Totodată, Florin Cîțu, premierul demis și președinte al PNL, a anunțat că nu dorește să discute cu Cioloș decât după ce USR-iștii vor negocia cu cei de la PSD și AUR, adică cele două partide care au votat alături de USR pentru demiterea Guvernului Cîțu.
Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat, într-un interviu acordat Libertatea, că, fără sprijinul PNL, Dacian Cioloș va trebui să se îndrepte către PSD pentru a realiza o majoritate parlamentară, iar asta ar distruge USR în ochii electoratului,.
„Totul indică faptul că această majoritate este aproape imposibil de realizat. Dacă PNL nu cedează, Cioloș nu poate realiza majoritatea decât cu PSD, iar o majoritate cu PSD este o majoritate care, pur și simplu, distruge partidul care s-a construit ca fiind anti-PSD. Orice alianță cu PSD îl pune pe Cioloș, în particular, și pe USR, în general, într-o situație delicată în raport cu propriul electorat”, explică Pîrvulescu.