Dacian Cioloş, preşedintele Grupului Renew Europe, le transmite guvernanților că acum trebuie să se asigure că alocarea banilor europeni rămâne o şansă istorică şi nu ajunge ”o ratare istorică”.
”Acum, toate resursele de creiere, de inteligență pe care le avem ar trebui reunite ca să ne pregătim pentru această șansă, dacă vrem ca ea să fie istorică și să nu fie ratată la fel de istoric”, a spus Dacian Cioloș.
Partidele parlamentare ar trebui să înceapă o discuţie despre cum pregătim România pentru ce urmează. Noi în Parlamentul European vom lucra pentru a îmbunătăţi această propunere adoptată în Consiliu. România trebuie să pregătească o viziune cu care să se prezinte. Trebuie să ridicăm nasul din ghidon şi să arătăm românilor că suntem capabili să propunem un plan de redresare. De noi depinde dacă vom fi capabili să absorbim aceşti bani.
Dacian Cioloş, europarlamentar şi preşedinte Grupului Renew Europe:
Fostul premier a amintit că România a avut sume mai puţin impresionante şi nici pe acelea nu le-a folosit.
„Sunt o parte importantă de granturi pe care România nu trebuie să le ramburseze. Este o şansă istorică pentru că România are nevoie de reforme masive în mai multe domenii. Nu putem să ne mai plângem în următoarele două mandate că nu sunt bani şi nu sunt resurse. Vor trebui să demonstreze că au capacitatea de a absorbi fondurile europene”, a mai spus europarlamentarul.
Dacian Cioloş a subliniat că pentru a folosi acești bani, Guvernul trebuie să se angajeze că face reforme.
„Cu statul român plin de găuri, unde banii se duc în buzunarele rețelelor mafiote sau sunt scurși de interese politice, de partid, cu un stat în care cetățenii nu văd coerență în modul de acțiune, nu vom putea face reformele de care avem nevoie în sănătate și educație”, a mai spus Cioloș.
Fostul premier a mai spus că e o şansă istorică pe care o are România, însă e de acord cu Corina Creţu că acei bani nu îi avem automat în economia României, ci trebuie absorbiţi.
Europarlamentarul a ținut să menționeze că programul de relansare economică al Guvernul Orban, în forma actuală, nu poate fi decât ”o culegere de dorințe”.
”În primul rând, trebuie făcută o reformă a statului, a administrației publice, cât mai repede, ca să ne asigurăm de corecta utilizare a banilor în investiții publice. Apoi, vom avea nevoie de claritate în ce vrem să facem și unde vrem să investim pentru a relansa economice, pentru că știm că avem sectoare economice slabe sau care au fost slăbite de corupție sau de buna funcționare a pieței ori de lipsa forței de muncă”, a mai spus Cioloș.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro