“Această strategie, adoptată în 2007, se angaja să dezvolte şi să susţină campanii de informare şi educare legate de alimentaţia sănătoasă a copiilor, dar la nivel european s-a făcut foarte puţin în acest sens”, a afirmat eurodeputata, adăugând că, deşi declarativ Comisia susţine importanţa acestui subiect, acţiunile efective sunt aproape inexistente.

Daciana Sârbu a atras atenţia asupra atitudinii excesiv de tolerante la adresa campaniilor publicitare pentru alimente nesănătoase destinate copiilor. Deşi au recunoscut efectul negativ al acestora, forurile europene au preferat să lase controlarea lor la latitudinea companiilor din industria alimentară, printr-un sistem de coduri definite şi respectate voluntar.

“Din moment ce vedem în jurul nostru o mulţime de reclame la produse nesănătoase adresate în mod direct copiilor, este clar că acest sistem de control nu funcţionează, fiind slab şi inconsecvent. Uniunea Europeană trebuie să creeze reguli explicite şi drastice”, a adăugat eurodeputata.

Daciana Sârbu, membru în Comisia de Mediu, Sănătate publică şi Siguranţă alimentară din PE, i-a reamintit comisarului european pentru Sănătate că acesta şi-a anunţat, la începutul mandatului, intenţia de a se ocupa de factorii care afectează sănătatea.

“Nutriţia este un factor cheie care influenţează sănătatea şi afectează profund bunăstarea fizică şi mentală, pe parcursul întregii vieţi. De aceea e nevoie de eforturi mai consistente în privinţa nutriţiei, în special când vine vorba de copii”, şi-a încheiat intervenţia eurodeputata.

În ţară, Daciana Sârbu a lansat, în această toamnă, turneul naţional “Hrană deşteaptă pentru copii sănătoşi”, o serie de evenimente menite să sprijine părinţii de copii preşcolari în efortul de a învăţa principiile alimentaţiei sănătoase.

 
 

Urmărește-ne pe Google News