„Vreau sa îmi exprim îngrijorarea fata de declaraţiile Germaniei şi Franţei legate de eliminarea acestui program după 2013. Într-o perioadă dificilă, de criză economică profundă, avem o datorie uriaşă faţă de categoriile cele mai vulnerabile de cetăţeni; aşa cum statele sunt datoare să-i ajute pe cei care nu se pot ajuta singuri, la fel şi Uniunea Europeana trebuie să arate că solidaritatea nu este doar un principiu pe hârtie. Avem şansa de a demonstra, atunci când oamenilor le e cu adevărat greu, ca le suntem alături. Consider obligatorie păstrarea acestui program cu finanţare din bugetul Politicii Agricole Comune, PAC, şi după anul 2013′ a subliniat eurodeputata PSD, atrăgând atenţia că reducerea fondurilor alocate acestuia, mai ales într-o perioadă de criză economică, ar fi fost o decizie „catastrofală”.
În 2011, viitorul acestui program de care beneficiază peste 18 milioane de europeni a fost pus sub semnul îndoielii la iniţiativa Germaniei, care a solicitat ca programul „alimente pentru persoanele cele mai defavorizate” să fie finanţat din fonduri sociale (la nivelul fiecărui stat) şi nu prin Politica Agricolă Comună. Mai multe state membre (Cehia, Olanda, Danemarca, Marea Britanie, Suedia) s-au alaturat propunerii Germaniei, formând o minoritate de blocaj care a solicitat ca bugetul programului sa se reducă de la 500 la 113 milioane de euro. După preluarea puterii de către un guvern de stânga, Danemarca si-a schimbat poziţia, ceea ce a dus la deblocarea acestei propuneri in Consiliul UE.
În luna decembrie 2011, în urma negocierilor dintre Parlamentul European, Consiliu si Comisie s-a ajuns la acordul privind menţinerea programului pentru anii 2012 şi 2013, din fonduri PAC şi fără scăderea bugetului alocat pentru persoanele nevoiaşe ale UE. Radu Nistor
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News