Gordon Sondland organiza deseori întâlniri cu oficiali români fără consultarea Consiliului Național de Securitate. Legăturile sale apropiate cu unul dintre acești oficiali, și anume Ana Birchall, au generat în mod special îngrijorarea autorităților, scrie The Daily Beast.
Relația lui Sondland cu Birchall este văzută drept o nouă dovadă că ambasadorul SUA în UE derula o diplomație pe canale neoficiale, care ocolea oficiali cheie din domeniul securității.
Potrivit publicației americane, în 2018, Ana Birchall era percepută în SUA drept o susținătoare a lui Liviu Dragnea și o opozantă a măsurilor anticorupție. Și totuși, Sondland, scrie Daily Beast, a încercat iarna trecută să o ajute pe Birchall să obțină o scurtă întâlnire cu John Bolton, consilierul pe Securitate Națională de la acel moment.
Ana Birchall a apărut la Casa Albă fără să aibă această întâlnire programată oficial
Oficiali SUA citați de The Daily Beast:
A fost un eșec.
În cele din urmă, Sondland a asigurat-o pe Birchall că o întâlnire ar putea avea loc în luna februarie 2019. Lucrul acesta s-a și întâmplat.
Dar oficialii din Consiliul Național de Securitate au devenit suspicioși și și-au alertat superiorii, acuzând nu doar stilul neprotocolar al lui Sondland, dar și faptul că introduce la Casa Albă un personaj cu un trecut controversat.
Oficiali români, la poarta Casei Albe pentru întâlniri neprogramate
Chestiunea aceasta a fost discutată și în cadrul anchetei în scandalul Ucraina, când o fostă consilieră a lui Donald Trump pe probleme de politică externă, Fiona Hill, a făcut referire la ”oficialii români care apăreau la poarta Casei Albe”.
”Primeam nenumărate mesaje de la oficiali iritați, cărora ambasadorul Sondland le spusese că se pot întâlni cu mine”, a declarat Hill în fața Congresului, în spatele ușilor închise.
Deși numele țării nu a fost făcut public în transcrierea depoziției, două surse au declarat pentru The Daily Beast că este vorba despre România.
Consiliul Național de Securitate și Departamentul de Stat nu au răspuns la întrebările publicației americane, iar Birchal a respins suspiciunile.
Acuzația este falsă. Reacțiile pe care le-am primit în tot acest timp au arătat că sunt o persoană de încredere, un partener respectat.
Ana Birchall:
Oficialii români și americani cu care a vorbit Daily Beast nu au confirmat faptul că Birchall ar fi ”de încredere”. Dar, notează publicația, după ce a fost numită la șefia ministerului Justiției în februarie, Birchall a început să se distanțeze de campania împotriva justiției dusă de majoritatea PSD și să se poziționeze împotriva lui Dragnea.
Această schimbare de poziționare i-a pus pe gânduri pe oficialii americani, care nu știau dacă este bine să își arate susținerea pentru Birchall. Dar în orice caz, nu toți oficialii erau atât de nesiguri în această privință.
Birchall, invitată de Sondland la mai multe reuniuni
În tot acest timp, Sondland, spre exemplu, a invitat-o în mai multe rânduri la întâlniri cu diverși înalți membri ai administrației Trump. Potrivit Daily Beast, Birchall a fost văzută la recepția de 4 iulie, ținută de Sondland la Bruxelles.
Dar apăruse și în aprilie, la o cină festivă la Bruxelles găzduită de Sondland, alături de Secretarul pentru Comerț Wilbur Ross, cel pentru Energie Rick Perry, reprezentantul comercial SUA, Robert Lighthizer, reprezentanta Departamentului Apararii, Ellen Lord, directorul consiliului economic national al SUA, Larry Kudlow si purtatorul de cuvant al lui Donald Trump, Sarah Sanders.
Birchall a apărut și în Ucraina, la inaugurarea președintelui Vladimir Zelenski, la care a participat și Sondland.
În iunie, Birchall s-a întâlnit la București cu procurorul general american Bill Barr, care i-a oferit sprijinul american pentru lupta anticorupție. Ulterior, scrie Daily Beast, Barr a invitat-o la Washington, chiar în momentele în care PSD încerca să o îndepărteze de la Ministerul Justiției. Lucru care în cele din urmă s-a și întâmplat.
Daily Beast mai notează un fapt interesant și anume că SUA a promis un ajutor de 1,5 milioane de dolari României, dar că banii nu au fost alocați până la termenul limită de 30 septembrie.
SUA nu au trimis în România nici cele 21 de milioane de dolari necesari pentru funcționarea bazei militare americane, alocând în schimb banii pentru construirea celebrului zid la granița de sud a SUA.
Dăncilă și Birchall, într-o poză cu ginerele lui Trump
Daily Beast nu menționează toate întâlnirile lui Sondland cu Birchall. Demnă de menționat este însă o fotografie apărută în iunie 2019 pe contul de Twitter al lui Sondland, în care apar nu doar Ana Birchall și ambasadorul, dar și Viorica Dăncilă, aflată atunci într-o vizită la Bruxelles, și ginerele lui Donald Trump, Jared Kushner.
”Seara trecută am fost onorat să găzduiesc o cină care a adus la un loc lideri europeni importanți și oficiali de rang înalt din Washington pentru a ajuta la edificarea unui parteneriat deja crucial între SUA și UE”, a scris ambasadorul Gordon Sondland pe contul său de Twitter, în iunie.
Sondland a mai precizat că la cină au mai participat secretarul american al Energiei – Rick Perry, președintele Parlamentului European – Antonio Tajani, înaltul reprezentant UE – Federica Mogherini, președintele polonez – Andrzej Duda, comisarul european pentru energie – Miguel Arias Canete, președintele ucrainean Vladimir Zelenski și premierul georgian Mamuka Bakhtadze.