Hunter Biden, fiul actualului președinte american, și fostul director FBI, Louis Freeh, au fost angajați de omul de afaceri Puiu Popoviciu în 2016, pentru a-l scăpa de un dosar de corupție în care era judecat, iar în acest scop, cei doi s-au întâlnit cu mai mulți oficiali americani, în încercarea de a construi, fără rezultat, o campanie de influență, scrie Daily Mail, într-o nouă anchetă dedicată acestui subiect.
Omul de afaceri a fost condamnat în prima instanță, în iunie 2016, la 9 ani de închisoare. Popoviciu a fost apoi condamnat definitiv, în august 2017, la 7 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită în dosarul în care era acuzat de fapte de corupție în legătură cu asocierea firmei sale, SC Băneasa Investments SA, cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, pentru un teren de 224 de hectare.
Faptul că Popoviciu l-a angajat pe Hunter Biden a fost dezvăluit deja în 2019. Daily Mail a venit acum pentru a prezenta „campania extinsă de propagandă și de convingere” planificată în favoarea lui Popoviciu de fiul lui Joe Biden, într-un moment în care acesta era vicepreședinte al SUA, în administrația lui Barack Obama.
Articolul din Daily Mail se bazează pe e-mailurile din laptopul lui Hunter Biden, care au ajuns în 2020 în mâna jurnaliștilor de la cotidianul american New York Post, după ce au trecut pe la Rudolph Giuliani.
Mesajele arată, printre altele, cum colegii lui Hunter Biden de la firma de avocatură Boies Schiller Flexner au încercat să stabilească întâlniri cu ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, în tentativa de a ajunge la procurorii români anticorupție, scrie Daily Mail.
„L-am contactat pe Klemm și l-am rugat să ne ajute să stabilim întâlnirea”, îi scria în luna mai 2016 unul dintre avocații acestei firme, Michael Gottlieb, lui Hunter Biden, cu referire la o posibilă întâlnire cu procurorii anticorupție din România.
Hunter, scrie Daily Mail, l-a adus în ecuație pe Louis Freeh, fost director al FBI, sperând că acesta ar putea să își folosească conexiunile la nivel înalt din SUA pentru a-l ajuta pe Popoviciu, scrie tabloidul britanic.
În același timp, fiul lui Biden și colegii săi ai discutat și despre o campanie media, cu posibile articole în Wall Street Journal, pentru a-și susține clientul din România.
O sursă citată de Daily Mail a precizat că, în cele din urmă, acțiunea planificată nu a mai avut loc.
„Toate aceste idei discutate în e-mail, inclusiv pregătirea unei campanii media, nu au fost niciodată implementate sau executate”, a declarat sursa, un fost membru al echipei legale a lui Popoviciu.
„Toate acestea au fost discutate ca parte a unei strategii potențiale care depindea în întregime de o întâlnire cu guvernul României pe tema cazului. Dar această întâlnire nu a fost niciodată programată și nu a avut loc, deoarece guvernul României a refuzat”, a precizat sursa.
În treacăt, Gottlieb s-a plâns colegilor săi cu privire la un articol din publicația Politico, care lăuda eforturile procurorilor români în eradicarea corupției.
„Acest gen de articol va face ca eforturile noastre cu Ambasada SUA să fie dificile și de aceea mă aștept ca HK (Hans Klemm, n.r) să aibă puțin interes să ia vreo poziție publică”, a scris avocatul.
O sursă implicată în acest caz a declarat pentru Daily Mail că Hunter Biden s-a întâlnit în cele din urmă cu Gottlieb și cu Klemm, cel puțin o dată.
Dar fostul membru al echipei legale a lui Popoviciu a precizat pentru Daily Mail că în niciun moment nu au cerut ambasadorului SUA la București să facă o declarație pe tema cazului.
Hunter Biden și-a continuat eforturile pentru a-și ajuta clientul, contactându-l pe Freeh. Într-un e-mail din iunie 2016, fiul lui Joe Biden îi spunea fostului director al FBI că „s-a apropiat foarte mult de client la nivel personal” și și-a exprimat convingerea că Popoviciu „este un om bun care a fost tratat foarte rău de un sistem de justiție suspect”.
Freeh i-a scris lui Hunter Biden pe 21 iunie, spunându-i că îl va contacta pe Ron Noble, fostul secretar general al Interpol, deoarece acesta o cunoaște foarte bine pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.
„Lasă-mă să vorbesc cu el și să vedem care sunt posibilitățile de a ne întâlni cu ea pentru a iniția un dialog ce ar putea remedia situația”, a precizat fostul director al FBI în e-mail.
Toate aceste planuri nu au avut o concretizare clară. Pe 23 iunie, Popoviciu a fost condamnat în primă instanță la 9 ani de închisoare.
Potrivit Daily Mail, Freeh și-a continuat totuși eforturile. În iulie, el îi scria lui Hunter Biden pentru a-i spune că a vorbit cu un oficial al FBI, pentru a intermedia o întâlnire cu Popoviciu și a menționat și intenția de a stabili o întâlnire cu DNA și SRI. În același mesaj, el se oferea să îl plătească pe Hunter Biden, pentru că l-a cooptat în dosar.
Ulterior, Freeh a apelat chiar și la ajutorul avocatului lui Donald Trump, Rudy Giuliani, care în 2018 i-a scris o scrisoare lui Klaus Iohannis, în care a criticat activitatea procurorilor anticorupție și a cerut amnistierea mai multor condamnați, inclusiv a lui Popoviciu.
Popoviciu a fugit între timp din țară, el fiind arestat ulterior la Londra.
În iulie anul trecut, o curte din Regatul Unit a decis predarea omului de afaceri la București, însă sentința nu este definitivă și se așteaptă judecarea recursului.
În 2020, New York Times scria că Hunter Biden avea și un plan de afaceri în România, în parteneriat cu Popoviciu și cu o companie chineză, care însă nu s-a mai concretizat.