Liderul spiritual tibetan, cunoscut în întreaga lume prin campania sa neîncetată în favoarea unei autonomii mai mari a Tibetului său natal, a sosit la sfârşitul lui iunie în Statele Unite, pentru a fi îngrijit medical.

„Am de-acum aproape 90 de ani şi nu mă simt într-o stare de sănătate proastă, mai puţin un disconfort uşor la picioare”, declară el în această înregistrare video publicată pe site-ul său. „Dar este inevitabil, e din cauza vârstei. Deci sunt bine, puteţi fi liniştiţi”, adaugă Dalai Lama, care şi-a redus vizitele în străinătate.

Dalai Lama este, de la mijlocul secolului al XX-lea, liderul politic şi spiritual al tibetanilor. El este diabolizat de China, dar este un apropiat al Statelor Unite. El a renunţat la funcţia de lider politic al poporului său în 2011.

Un grup de oficiali americani, între care şi fosta preşedintă democrată a Camerei Reprezenaţilor Nancy Pelosi, l-a vizitat la sfârşitul lui iunie la Dharamsala, în nordul Indiei.

China, care a anexat Tibetul în 1950, a criticat această vizită, atunci, prin vocea Ambasadei sale de la New Delhi. Ea l-a catalogat pe Dalai Lama prept un ”exilat politic angajat în activităţi separatiste antichineze sub acoperirea religiei”.

Urmărește-ne pe Google News