„În momentul de faţă, prin adoptarea Legii nr. 187/2023, a fost anulat cadrul juridic în baza căruia funcţiona asocierea dintre statul român şi Damen în ceea ce priveşte Şantierul Mangalia. Cadrul juridic care se aplică în prezent încalcă condiţiile oferite, agreate şi garantate în favoarea Damen de către statul român şi structurile sale în 2018, invalidând complet principiile care au stat la baza deciziei Damen de a investi în şantierul din Mangalia”, a transmis Damen, potrivit Agerpres.
„În plus, acest fapt vine după mai bine de 3 ani de alte blocaje în procesul decizional, niciun alt tip de ajutor, implicare sau finanţare din partea partenerului român”, acuză olandezii.
Damen susține că în ultimele patru luni a încercat să prevină un impact negativ asupra şantierului naval, a forţei de muncă şi a clienţilor.
În urma unei colaborări deja dificile şi aflându-se acum în faţa acestor schimbări unilaterale, Damen se confruntă astfel nu doar cu o încălcare a contractului, ci şi cu încălcarea relaţiei de încredere din partea statului român.
Comunicat Damen:
Astfel, după o notificare prealabilă de încălcare a contractului, prin care Damen „şi-a exprimat pentru ultima dată disponibilitatea de a găsi o posibilitate pentru continuarea asocierii, la care nu s-a oferit nicio soluţie de către partea română”, olandezii spun că „nu au avut altă opţiune” decât să emită notificarea de reziliere a acordului de asociere încheiat în 2018.
Statul român este acționar majoritar la Șantierul Naval Damen Mangalia (51%), iar Damen are 49% din acțiuni.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
durban22 • 05.08.2023, 07:50
Cred ca situatia este exact invers !.Cei de la DAMEN nu au investit nimic si vor doar sa scoata profit !.CU SUD-COREENII ERA MULT MAI BINE ,EI AU INVESTIT CEVA !.