- Dan Barna mai spune că este o fantezie ideea cooptării partidului lui Victor Ponta în Guvern și nu a răspuns clar când a fost întrebat de PMP.
- Liderul USR-PLUS a dezvăluit că a vorbit cu președintele Klaus Iohannis la telefon despre colaborarea cu PNL și că discută des cu premierul.
Cu ceva mai mult de o săptămână înainte de alegerile parlamentare, liderul USR-PLUS, Dan Barna, lansează săgeți în direcția liberalilor, cei alături de care plănuiește să intre la guvernare. Acesta le răspunde celor din PNL, care preferă PMP unei alianțe cu USR-PLUS și critică politizarea administrației.
Copreședintele USR-PLUS susține că este conștient de faptul că liberalii nu sunt încântați de o alianță cu partidul său, dar le transmite că și cetățenii vor forța prin vot o colaborare.
„Nu am nicio îndoială că marea majoritate a oamenilor din PNL și-ar dori să guverneze singuri sau cu niște partidulețe-balama și să păstreze guvernarea ca atare, cum, de ce să nu o recunosc, și noi, în USR, ne-am dori să putem guverna singuri. Realitatea însă, și în politică asta contează, este că și sondajele, și voința electoratului sunt una destul de clară de o bună bucată de timp. Românii se așteaptă la o coaliție USR-PLUS-PNL. O coaliție care să fie stabilă și o coaliție care să poată să facă reforme”, spune Barna.
Acuză politizarea instituțiilor
Deși este convins că PNL și USR-PLUS vor fi nevoite să colaboreze, Barna îi taxează pe liberali pentru politizarea instituțiilor.
Este o parte din PNL obișnuită cu vechiul fel de a face politică, acel fel de a face politică în care, ok, pleacă ai lor, îi dăm deoparte, schimbăm geaca, de pe roșu o facem galbenă, și îi punem pe ai noștri.
Dan Barna, copreședinte USR-PLUS:
„Mergem cu varianta Cioloș premier la Iohannis”
Imediat după alegeri, USR-PLUS va merge la consultările de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis cu propria variantă de premier, chiar dacă șeful statului a anunțat clar că îl va pune tot pe Ludovic Orban.
„Vom merge cu propunerea de premier Dacian Cioloș, este firesc, este o strategie pe care o respectăm și în care suntem consecvenți”, spune Barna.
Acesta a vorbit și despre negocierile viitoare cu PNL.
„Oamenii nu ne vor ierta dacă noi și PNL ne vom certa după alegeri”
Negocierile post-alegeri vor fi dure și îndelungate, se așteaptă co-președintele USR-PLUS.
Va fi o presiune uriașă să avem guvernul în 3-4 zile după alegeri, dar suntem gata să suportăm această presiune
Dan Barna, copreședinte USR-PLUS:
„Ne vom așeza la masă și vom sta cât este necesar pentru a ne asigura că în România se pot face reforme. Știu că va fi o presiune uriașă să avem guvernul în 3-4 zile după alegeri, dar suntem gata să suportăm această presiune și suntem gata să stăm să negociem pe obiectivele de guvernare și pe aceste angajamente ale USR-PLUS oricâte săptămâni e nevoie, astfel încât, în momentul în care s-a format coaliția și am bătut palma, să începem să facem lucruri, nu să continuăm o ceartă care, de fapt, nu s-a terminat în primele zile după alegeri”, spune Dan Barna.
Indiferent de neînțelegeri, electoratul nu va înțelege de ce USR-PLUS și PNL nu pot face guvern împreună, susține Barna.
„Nu ne va ierta nimeni niciodată dacă va începe să explice fiecare: Stai că ne-am certat, stai că nu ne-am înțeles, stai că nu am fost în stare. Această scuză nu o putem invoca și suntem foarte hotărâți să participăm la guvernare și să facem lucruri, oricât de greu va fi. Pentru că nu va fi ușor deloc, nu mă aștept ca vechile sisteme înțepenite care sunt transpartinice în mare parte să zică: Bine ați venit, vă rog, poftiți, luați loc și faceți reforme!”, adaugă acesta.
Un guvern alături de Ponta, o fantezie
Barna respinge o formulă de guvernare PNL-USR-PLUS-Pro România.
Ideea că domnul Ponta este o soluție pentru viitoarea guvernare mi se pare, mai degrabă, în zona fanteziei, dar nu vreau să fac speculații de niciun fel, perspectiva sănătoasă, normală pentru România e o coaliție USR-PLUS-PNL, soluția de reformă de acolo poate să vină și nu din reminiscențe sau aripi post-PSD.
Dan Barna, copreședinte USR-PLUS:
În privința cooptării PMP, răspunsul e ambiguu: „Politica este întotdeauna o artă a analizei realităților concrete, haideți să vedem realitățile pe care ni le vor pune pe masă cetățenii pe 6 decembrie și din momentul acela o să începem să discutăm”.
„Am o relație bună cu Iohannis și Orban”
În privința relației cu viitorii parteneri de la putere, Dan Barna spune că totul este în ordine.
Cu Iohannis spune că a comunicat ceva mai mult în ultima vreme: „Am avut corespondențe în ultima perioadă într-adevăr. Avem un dialog deschis, cum e și firesc să fie. Prin intermediul telefonului, dar sunt subiectele de agenda zilei, perspective politice, colaborări. Eu o consider o relație bună”.
Iar cu premierul are aceeași comunicare: „Cu Ludovic Orban discut des la telefon, nici aici nu e niciun fel de problemă”.
foto: Hepta