Într-o postare pe Facebook pe care Dan Barna a publicat-o după ieșirea de la consultările cu președintele Klaus Iohannis, liderul USR argumentează că nu este oportună amânarea discuției despre anticipate până după alegerile prezidențiale, așa cum dorește șeful statului.
”Domnule Iohannis, haideți să nu mai gândim de azi pe mâine. Care e alternativa la anticipate? Să puneți acum un guvern slab, fără susținere parlamentară, aflat în permanență la mâna PSD și a celorlalte partide pesediste din Parlament, conduse de Ponta și Tăriceanu, partide care împreună au majoritatea în Legislativ. Un astfel de guvern nu va putea să facă reformele de care România are nevoie și ne trezim, la fel ca în 2016, că după un an de zile se întoarce PSD pe cai mari la guvernare”, argumentează Dan Barna.
El crede că ar trebui profitat de momentul de slăbiciune prin care ar trece social-democrații în această perioadă. ”Haideți mai bine să facem anticipate acum, cât PSD este slab. Să mergem acum în fața oamenilor și să câștigăm o majoritate solidă în Parlament. Vă garantez că dacă facem alegeri acum, PSD nu va mai reveni la guvernare pentru 10 ani de-acum înainte”, susține liderul USR.
În cazul în care provocarea alegerilor anticipate ar eșua, Barna îi propune lui Iohannis să-și asume împreună un angajament, anume indiferent care dintre ei ajunge președinte, să inițieze modificarea Constituției care să includă ”posibilitatea ca Președintele să inițieze un referendum de dizolvare a Parlamentului atunci când acesta nu mai reflectă voința cetățenilor”.
USR insistă pe varianta alegerilor anticipate şi a mers la Palatul Cotroceni cu cerinţa către şeful statului de a stabili un calendar pentru declanşarea acestora, anul viitor.
Căderea unul Guvern Orban ar însemna, pentru cei de la USR, un prim pas în declanşarea alegerilor anticipate, iar dacă şi al doilea premier ar fi respins, prin vot, în Parlment, atunci preşedintele poate dizolva Parlamentul.
Poziția USR a fost formalizată într-o ședință a conducerii partidului care a avut loc luni seara până târziu, ședință în care un grup condus de către deputatul Stelian Ion s-a pronunțat pentru intrarea Uniunii la guvernare.
Ion a argumentat că rămânerea în opoziție va da electoratului impresia că USR este un partid de ”guralivi și lași” și va crea un dezavantaj în competiția electorală că PNL. Până la urmă, conducerea USR a decis să rămână pe poziția inițială, de a cere anticipate cât mai rapid.