Potrivit unor surse din cele două partide, pentru alegerile prezidenţiale, comisia de negociere a decis că prezidenţiabilul USR-PLUS va fi Dan Barna, iar premierul cu care va merge în tandem este liderul PLUS, Dacian Cioloş.
Acordul trebuie să fie validat şi în forurile de conducere ale celor două partidele.
Deja USR a stabilit că validarea deciziei se va face în Comitetul Politic, pe 3 august, în aceeaşi zi cu Congresul PSD pentru validarea candidatului social-democrat la prezidenţiale.
„Se va merge pe alianţe electorale pentru că o alianţă politică ar fi durat prea mult, negocierile erau blocate, aşa, avem mai multă libertate de mişcare şi timp pentru negociere. În plus, alianţa politică trebuia înregistrată la Tribunal şi exista riscul unor contestaţii”, au mai transmis sursele citate.
De ce s-a renunţat la alianţa politică
USR şi PLUS nu au reuşit să se pună de acord în privinţa parităţii la alegerile locale şi parlamentare şi nici în privinţa unei posibile fuziuni. În contextul blocajului evident între cele două partide, s-a ajuns la decizia de a se negocia pe fiecare tur de alegeri în parte.
Primul scrutin îl reprezintă alegerile prezidenţiale, din 10 şi 24 noiembrie, unde s-a bătut palma pentru tandemul Barna prezidenţiabil şi Cioloş premier.
USR şi-a ales, deja, într-un Congres extraordinar, săptămâna trecută, candidatul partidului la alegerile prezidenţiale.
Alegerea candidatului USR a fost eclipsată de tensiunile evidente cu partenerii de la PLUS, partidul lui Dacian Cioloş.
În timp ce useriştii îşi votau liderul pentru a merge în cursa pentru Palatul Cotroceni, Cioloş ieşea, într-o conferinţă de presă, unde anunţa că el personal îşi asumă şi o candidatură la prezidenţiale, şi un posibil post de premier.