Dan Barna rămâne președintele USR
UPDATE 16.00. Dan Barna a fost preferat de 75% din membrii USR care au participat la scrutinul intern.
9654 de membri au votat electronic în cele cinci zile ale consultării interne declanșate după încheierea primului tur al alegerilor prezidențiale la care candidatul Alianței USR-PLUS a obținut 15%, din voturi, fiind al treilea candidat.
Întrebarea la care membrii USR au răspuns a fost: Considerați că Dan Barna trebuie să își dea demisia de la conducerea USR?
”Mulțumesc din nou colegilor pentru încredere, voi continua să lupt cu toată energia pentru întărirea partidului. Mă bucur că au votat chiar mai mulți membri decât la alegerile din septembrie, asta înseamnă că mecanismele interne ale partidului funcționează. Consultarea a fost o parte din procesul intern de analiză a alegerilor prezidențiale, am discutat și cu liderii din partid, concluzia este aceea că trebuie să strângem rândurile. Avem de pregătit alegeri locale și parlamentare și guvernarea. Nu am intrat în această cursă cu gândul că abandonăm la primul obstacol”, a declarat Dan Barna, președintele USR.
La începutul lunii septembrie, Dan Barna a fost reales președinte al USR pentru un mandat de patru ani, tot prin vot electronic. În cadrul scrutinului online, desfășurat în perioada 1-5 septembrie, au votat 9.314 membri ai formațiunii, iar Dan Barna a obținut 6.097 din voturi, însemnând 65.75%.
În ce privește colaborarea cu PLUS, Barna a anunțat că echipele de conducere ale celor două partide se vor reuni vineri pentru a discuta perspectivele alianței.
”Miza sunt alegerile locale al căror rezultat contează foarte mult. Am văzut și acum cât de impotantă este prezența prin primari și consilieri în lupta electorală”, a spus președintele USR.
După reînceperea lucrărilor Parlamentului, Uniunea își propune adoptarea legii prin care primarii vor fi aleși în două tururi de scrutin, stipulată în acordul pe care USR l-a încheiat cu PNL. Adoptarea acestui act normativ ar putea fi o condiție pentru susținerea proiectului de buget pe care guvernul Orban îl va trimite Parlamentului.
De asemenea, Barna îi invită pe liberali ca, în anumite localități, să susțină un candidat unic la alegerile locale pentur maximizarea șanselor dreptei de a înlătura din funcție edili ai PSD.
”Nu va fi o alianță la nivel național, dar în anumite localități este clar nevoie de un candidat clar al Opoziției, de exemplu pentru a scăpa Bucureștiul de guvernarea Firea care scufundă acest oraș (…) Este foarte clar că, dacă nu vom avea un candidat unic pe partea dreaptă, orice fantezie procedurală nu va avea succes”, a conchis Dan Barna.
Membrii USR au votat electronic
UPDATE. Potrivit unor surse interne din USR, Dan Barna a fost susţinut pentru a continua la şefia partidului.
Membrii USR au fost invitaţi să voteze, printr-o sistem de vot electronic, dacă mai doresc ca Barna să rămână la şefia Uniunii Salvaţi România, după eşecul de la alegerile prezidenţiale, când acesta nu s-a calificat în turul doi.
Votul de încredere a fost cerut chiar de liderul partidului, după ce mai mulţi colegi din partid i-au cerut să îşi asume eşecul de la prezidenţiale.
Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că, în urma rezultatului ”sub obiectiv” obţinut la alegerile prezidenţiale, va cere un vot de încredere membrilor partidului, iar, dacă nu îl va primi, va face un pas în spate.
„Voi cere un vot de încredere membrilor partidului şi e foarte normal să mă întorc la membri, aşa funcţionează democraţia în USR. Eu nu îmi dau demisia în momentul acesta, voi cere un vot de încredere membrilor. Colegii mei vor decide, aşa am făcut de fiecare dată când a fost un moment mai delicat în partid. (…) Ne doream mai mult, fără îndoială. Se putea mai mult? E greu de spus în contextul politic şi în contextul acţiunilor şi poziţiei preşedintelui Iohannis care a dat jos un Guvern, deci avea o percepţie foarte bună în opinia publică. Dincolo de asta, da, e un rezultat sub obiectiv, o să cer un vot de încredere colegilor. Dacă voi primi acest vot de încredere, mergem mai departe spre locale, este primul eşec şi mi s-ar părea o laşitate să îmi dau demisia pentru un rezultat care, de fapt, în contextul dat, poate fi privit din două perspective. Dacă nu voi primi votul de încredere al colegilor mei din partid, evident că voi face un pas în spate. E foarte simplu”, a susţinut Barna.
Ionuţ Moşteanu, vicepreşedinte al partidului, a explicat că, în funcţie de opţiunile membrilor USR, Barna va demisiona sau va rămâne la conducerea partidului.
„Aceasta este consultare. Noi am folosit stilul acesta de consultare de mai multe ori. Dincolo de vocile statutare, trebuie să ascultăm şi baza, mai ales că în cazul lui Dan Barna baza partidului care l-a ales, a fost ales prin votul tuturor membrilor”, a adăugat el.
Acelaşi tip de consultare a fost folosit şi de organizaţia Bucureşti pentru susţinerea lui Nicuşor Dan la Primăria Capitalei, a menţionat deputatul USR.