Referindu-se la campania electorală din cadrul PNL, Barna spune că „este una vizibilă și chiar mi-au spus mulți oameni din zona de analiză politică, din media, că se așteptau să fie mult mai gălăgioasă campania electorală din USR-PLUS și sunt surprinși că e mult mai spumoasă campania din PNL”.
Întrebat dacă scandalul din PNL afectează în vren fel coaliția guvernamentală, vicepremierul a răspuns: ”Într-o oarecare măsură, da, nu pot să spun că nu se întâmplă lucrul acesta, prin faptul că multe decizii de reformă din programul de guvernare sunt întârziate”.
Concret, Dan Barna a dat exemplul proiectului de lege al PSD prin care nu pot fi vândute participații minoritare ale statului, ceea ce împiedică listarea la bursă a unor companii, o lege ”chiar complicată și care exact datorită campaniei electorale din PNL a fost blocată”, spune vicepremierul.
Barna precizează că deși la nivelul coaliției există un acord în privința faptului că legea trebuie schimbată, ”din păcate, în PNL fiind puncte de vedere diferite nu s-a întâmplat lucrul acesta și până la toamnă avem acest blocaj pe un subiect foarte sensibil și foarte important, asupra căruia, culmea, nu există diferend la nivelul liderilor coaliției, dar există în interiorul celui mai mare dintre parteneri puncte de vedere diferite care au blocat această activitate”.
La începutul lunii februarie, Guvernul a aprobat actul normativ prin care era abrogată Legea 173/2020 prin care se interzice vânzare de acțiuni pe care statul le deține la companii și societăți naționale, pe o perioadă de doi ani. Abrogarea legii este cuprinsă și în programul de guvernare.
Noua conducere a PNL va fi stabilită în urma congresului din luna septembrie. Candidați pentru funcția de președinte al partidului sunt actualul lider al formațiunii, Ludovic Orban, și premierul Florin Cîțu.
Foto: Hepta