„Mâine, Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova vor ţine prima şedinţă comună la Chişinău. În acest sens, urmează ca premierul Nicolae-Ionel Ciucă, însoţit de o serie de miniştri din Guvern, să se deplaseze la Chişinău unde vor avea loc convorbiri cu doamna preşedinte Maia Sandu, cu doamna prim-ministru Natalia Gavriliţa şi cu domnul Igor Grosu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, aceste întâlniri înscriindu-se în reperele colaborării dintre România şi Republica Moldova, repere bazate Parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, a declarat joi Dan Cărbunaru, la Palatul Victoria, într-un briefing de presă.
De altfel, în ședința de joi Executivul a adoptat o serie de decizii premergătoare şedinţei comune a celor două Guverne, având în vedere că vor fi semnate o serie de documente bilaterale în mai multe domenii, precum energia, securitatea energetică, comunicaţiile, cercetarea şi digitalizarea, educaţia și infrastructura.
„Toate aceste lucruri constituie o concretizare a colaborării aprofundate şi a obiectivelor comune ale celor două Guverne”, a arătat Dan Cărbunaru.
Diplomele de studii, recunoscute reciproc
În acelaşi context al şedinţei comune de vineri, Cabinetul Ciucă a aprobat un proiect de lege pentru ratificarea noului acord dintre guvernele celor două țări privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice, document semnat la Bucureşti pe 23 noiembrie anul trecut.
„Faţă de prevederile acordului în vigoare, noul document prevede recunoaşterea anumitor diplome şi certificate de nivel preuniversitar din Republica Moldova, care nu intră în domeniul de aplicare raţiune-materie al acordului în vigoare şi a căror recunoaştere a fost solicitată de România, mai exact este vorba despre diploma de absolvire a liceului, diploma de absolvire a învăţământului mediu general, diplomele de absolvire a colegilor şi şcolilor medicale de bază cu o durată de minim trei ani de studiu după absolvirea şcolii generale de nouă ani de studiu”, a precizat Dan Cărbunaru.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, la acest moment în România există peste 12.000 de studenţi din Republica Moldova şi alţi peste 2.000 de elevi care învață în ţara noastră.