Fost șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul Direcției de combatere a crimei organizate a IGPR, Dan Hosu a încetat din viață pe 3 februarie 2023, cu patru zile înainte termenul în care erau programate dezbaterile pe fond în dosarul aflat pe rolul Curții de Apel București.
Potrivit procedurilor, în cazul inculpaților care decedează în timpul cercetării judecătorești, procesul penal încetează de drept.
În acest caz, fiul lui Dan Hosu, Vlad Hosu, avocat la rândul lui, a precizat că a dorit continuarea procesului penal pentru ca demonstra nevinovăția tatălui său.
În septembrie 2020, Tribunalul București, îl achitase pe Dan Hosu pentru trafic de influență și dare de mită. În schimb, instanța l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității.
Instanța, împărțită
Decizia familiei de continuare a procesului la Curtea de Apel București și după deces a pus în încurcătură completul de judecată.
Cei doi judecători au avut opinii diferite, unul fiind pentru încetarea procesului penal față de Dan Hosu, ca urmare a decesului acestuia, celălalt judecător fiind pentru judecarea apelului pe care acesta l-a formulat împotriva sentinței instanței de fond.
Pe 10 februarie, cei doi judecători din completul Curții de Apel București au stabilit pronunțarea sentinței în dosar pentru 10 martie, ulterior amânând verdictul pentru alte două săptămâni. Pentru că opiniile celor doi magistrați erau complet diferite, pe 23 martie a fost constituit un complet de divergență, în completul de judecată fiind desemnat un al treilea judecător.
După deliberări, doi din trei judecători au hotărât achitarea definitivă a lui Dan Hosu, pentru toate infracțiunile, inclusiv pentru cele pentru care instanța de fond îl condamnase.
Motivul achitării: „fapta nu este prevăzută de legea penală”.
Cel de-al treilea judecător din complet a avut și în acest cază opinie separată și a optat pentru încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
DNA a acuzat corupție în sistemul asigurărilor RCA
Dan Hosu a fost trimis în judecată de DNA în februarie 2017, alături de Angela Toncescu, fostă președintă al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Cătălin Marian Cataramă, fost șef în IGPR, și Sorin Ion Tatu, om de afaceri.
Dan Hosu a fost acuzat de DNA că ar fi ajutat-o pe Angela Toncescu, fostă președintă a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), să influențeze deciziile de la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) să obțină avizul pentru numirea în funcția de președinte al CA al Carpatica Asig și pentru ca autoritatea să nu ia decizii nefavorabile societății de asigurări patronate de Dan Ilie Carabulea.
Procurorii l-au acuzat și că ar fi primit „foloase necuvenite, constând în indemnizații lunare de la Carpatica Asigurări, „în schimbul influenței asupra unor persoane din conducerea ASF”.
Toți inculpații, achitați
Pe lângă achitarea lui Dan Hosu, Curtea de Apel București a decis vineri achitarea definitivă și a celorlalți trei inculpați din dosar. În cazul Angelei Toncescu și Sorin Ion Tatu, judecătorii au menținut hotărârea de achitare dispusă de tribunal. În schimb, pentru polițistul Cataramă instanța a dispus soluția de achitare pentru că fapta nu e prevazută de legea penală. Acesta a fost condamnat în primă instanță la 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare.