Preşedintele interimar al Autorităţii de Supraveghere Financiară, Daniel Daianu, a declarat, miercuri, ca Dan Radu Ruşanu a demisionat de la conducerea ASF. Fostul ministru de Finanţe a făcut aceste afirmaţii la Senat, aflându-se la comisia care anchetează activitatea ASF.
Totodată, Dăianu a declarat că toţi angajaţii Autorităţii de Supraveghere Financiară care au primit primele de mii de euro vor da banii primiţi înapoi. Totuşi, banii vor fi înapoiaţi în rate. Cosmin Nicula, preşedintele comisiei din Senat, a anunţat că sumele datorate vor fi oprite din salariu, un procent de 30 % din indemnizaţie urmând a fi folosit pentru a a acoperi „gaura” lăsată de prime.
Iată câteva exemple de prime colosale încasate de către angajaţii ASF în noiembrie şi decembrie anul trecut:
Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, a încasat î 37.315 euro în noiembrie şi cu 34.779 euro în decembrie, potrivit Hotnews.
Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte ASF, a încasat ceva mai puţini bani în noiembrie 2013 „doar” 17.096 euro şi 50.946 euro în decembrie;
Laura Elena Chitoiu, soţia ministrului demisionar al Finantelor, Daniel Chitoiu, a obtinut un venit brut de 19.059 euro in ultimele doua luni ale anului 2013 (11.767 euro in noiembrie si 7.292 euro in decembrie).
Grigoreta Cristina Zgonea, fosta soţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor a încasat 4.922 euro în noiembrie şi 11.778 euro în decembrie.
Aura Gabriela Socol, soţia lui Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta, a primit 4.922 în noiembrie şi 11.144 euro în decembrie.
Iuliana Luiza Scutaru, sotia lui George Scutaru, liderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor, a obţinut 9.456 în noiembrie şi 5.900 în decembrie.
Marţi, 4 martie, CCurtea de Apel Bucureşti a decis, marţi, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Dan Radu Ruşanu, decizia fiind definitivă.
Fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară a fost reţinut, pe 25 februarie, în dosarul „Carpatica”, după ce procurorii DNA au extins urmărirea penală în cazul său, pentru favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor.
În săptămâna anterioară reţinerii, procurorii DNA au început urmărirea penală a lui Dan Radu Ruşanu, în acest dosar, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat că a întocmit şi a avizat proiectul OUG privind ASF şi ar fi acceptat „protejarea frauduloasă” a intereselor SC Carpatica.
„Din ordonanţa de extindere a urmăririi penale a rezultat că există date şi indicii rezonabile conform cărora, pentru perpetuarea situaţiei de favorizare a SC Carpatica Asig SA şi urmărind impunerea în cadrul consiliului ASF a anumitor persoane, dar şi întărirea propriei puteri decizionale, Ruşanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup”, s-a arătat într-un comunicat de presă de marţi al DNA.
Potrivit probelor administrate până în prezent, Radu Dan Ruşanu ar fi întocmit, în fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 93/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ASF, precum şi pentru modificarea Legii 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România şi ar fi avizat, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern din 16 octombrie 2013 şi publicat în Monitorul Oficial din 18 octombrie 2013.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro