Putătorul de cuvânt al băncii centrale, Dan Suciu are un sfat pentru cei care vor să ia credite noi: „Creditul este o decizie personală și o decizie de necesitate, nu e un drept al omului, este o dorință și o decizie care trebuie să fie bine chibzuită. Nu îndemn pe nimeni să ia credite, dar oricine are o nevoie și o întemeiază, și vrea să țină cont de costul creditului, să apeleze la bănci. E o vorbă înțeleaptă, când iei un credit, te bucuri în prima zi și te enervezi în următorii 20 de ani cât ai de plătit creditul. Dar așa funcționează creditul”.

Inflația anuală anunțată în urmă cu câteva zile a ajuns la 4,7%. „Prețurile au explodat!”, au scris ziarele. Am vrut să aflăm de la Dan Suciu dacă evaluarea este corectă.

„La prima vedere, 4,7% inflație este mare. Dar inflația nu a explodat. Nu vreau sa fiu cinic, dar nu e foarte mare. E adevărat, este mare comparativ cu ultima perioadă. Dar vedem că în februarie a crescut cel mai puțin din ultimele 6 luni, 0,3% – de fapt prețurile au crescut foarte puțin. În a doua parte a anului, inflația va fi mai redusă.”

La rândul său, Guvernatorul BNR a fost acuzat de preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, social-democratul Marius Budăi, că din cauza prognozei anunțate a apărut creșterea de prețuri. Dan Suciu îl contrazice: „Nu declarația guvernatorului a fost vinovată de inflație. Noi facem din 2005 raportări cu prognoză. Dimpotrivă, la ultimul raport am făcut prognoza de 0,3% pe februarie și așa a fost”.

BNR vrea să vadă și impactul creșterii salariilor asupra inflației.

„Încă așteptăm analiza situației după ‘revoluția fiscală, să vedem cum au crescut salariile și în sectorul privat. În România, inevitabil trebuie să crești salariile. Și nu că vrea un partid, un guvern sau altul. Pentru că ai o situația pe piața de muncă, se găsesc foarte greu oameni calificați, mulți pleacă afară. Piața solicită o creștere de salarii. Pe fondul acesta justificat poți să ai și pusee inflaționiste. Dar să nu devină tendințe inflaționiste. Asta e confruntarea. Am avut un puseu inflationist, nu suntem într-o perioada de inflație crescută. Nu știm exact ce și cum au crescut exact salariile. Am luat în calcul o anumită influență”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale.

Vezi care e prezența la vot la alegerile parlamentare 2024 și ce candidați sunt pe listele partidelor!
 

Urmărește-ne pe Google News