Libertatea a intrat în posesia unor documente interne din cadrul Televiziunii Române. Documente care-l vizează pe preşedinte-director general al SRTv, Dan Turturică.

TVR cere bani Guvernului, Dan Turturică pleacă la un forum în Maroc

Libertatea a scris în mai multe rânduri despre deplasările externe ale șefului televiziunii naționale. Fie că ele au fost la Istanbul, Oslo, Geneva, Paris, Barcelona, Los Angeles sau New York.

Acum, în ciuda marilor problemele financiare cu care se confruntă Televiziunea Română în acest moment, mai ales după ce-au pierdut un proces de 8 milioane de euro cu reprezentanții Societății Naționale de Radiocomunicații, șeful SRTv e gata să plece în Maroc.

În Marrakesh, mai exact. La Forumul de Afaceri Qatar Africa 2024 care are ca temă „valorificarea inteligenței artificiale pentru accelerarea dezvoltării”. Deplasarea va avea loc în perioada 15-18 noiembrie, iar valoarea totală a acesteia este de aproximativ 3.000 de euro.

Imagine de pe străzile din Marrakesh | FOTO: freepik.com

Conform documentelor interne din cadrul TVR ajunse în posesia Libertatea, Dan Turturică a primit această invitație de a merge în Maroc pe 9 septembrie.

Iar în expunerea de motive pentru aprobarea sumei aferente se specifică că „forumul va pune accentul pe rolul transformator al inteligenței artificiale în sectoare-cheie precum sănătate, educația, accesul la apă, telecomunicațiile, agricultura, economia creativă, conectivitatea, orașele inteligente și schimbările climatice”.

În expunerea de motive se precizează că „evenimentul va reuni 300 de lideri de piață, antreprenori, experți în industrie, inovatori, pionieri creativi, oficiali guvernamentali și alți actori-cheie, pentru a promova parteneriate durabile și echitabile care să stimuleze creșterea regională”.

În documentele ajunse în posesia Libertatea există un capitol special al cheltuielilor pentru această deplasare în Marrakesh, Maroc, pentru perioada 15-18 noiembrie.

Cazare la hotel de lux, bani mai mulți pentru șeful TVR

Diurna lui Turturică va fi de 230,4 dolari, iar alți 256 de dolari pentru cheltuieli cu justificare ulterioară. O sumă importantă o reprezintă transportul internațional cu avionul, 1.500 de euro.

Iar cum cazarea va fi la hotelul de lux Four Seasons Marrakesh „este de așteptat ca prețurile de cazare să fie mai mari în această perioadă, din cauza cererii crescute și a popularității locației”.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 16

Tocmai de aceea, oficialul TVR a solicitat 750 de dolari în plus pentru cele trei nopți de cazare. Deși plafonul de cazare aprobat de SRTv este de 100 de dolari pe noapte.

„Depășirea plafonului de cazare este justificată de aceste condiții excepționale și de necesitatea de a asigura o cazare adecvată pentru participarea la eveniment”.

Așadar, suma totală cerută spre aprobare este de 13.534,72 de lei, aproximativ 3.000 de euro.

Deplasări de 10.000 de euro în primul an de mandat

În 2022, în primul său an de mandat, Dan Turturică a fost plecat în 6 deplasări externe. A mers în Turcia, Norvegia, Croația, Italia sau Elveția.

  • Istanbul, Turcia (23 – 24 mai) » Sesiunile EBU Media Summit și Adunările Generale de Televiziune și Digital EBU
  • Oslo, Norvegia (29 mai – 1 iunie) » Evenimentul implementat de echipa de transformare digitală EBU şi de echipa de relații cu membrii intitulat „O zi alături de Thor Gjermund Erikson”
  • Dubrovnik, Croaţia (28 iunie – 2 iulie) » Cea de-a 88-a Adunare Generală EBU şi la ședința Grupului Central şi Est-European
  • Italia (18 – 21 septembrie) » Cel de-al doilea summit de leadership pentru Serviciile Media Publice
  • Geneva, Elveția (4 – 8 octombrie) » Evenimentele EBU Media Days
  • Geneva, Elveția (30 noiembrie – 3 decembrie) » Cea de-a 89-a Adunare Generală EBU şi la ședinţa Grupului Central şi Est-European

Conform departamentului de Comunicare al Televiziunii, suma totală a cheltuielilor pentru aceste deplasări este de 46.805 lei. În plus, a mai avut și „două deplasări la sediul Studioului SRTv – TVR Moldova”.

Turturică s-a plimbat de la Barcelona, New York și Los Angeles, în 2023

Dan Turturică și-a continuat plimbările peste hotare și anul trecut. Șeful televiziunii naționale a mers la cursuri inclusiv în New York și Los Angeles.

Valoarea totală a acestora – 11.250 de euro. Pe lângă această taxă obligatorie, aproape 5.000 de euro pentru transportul cu avionul, diurna, dar și bani pentru cheltuieli cu justificare ulterioară.

Dar cele trei destinații n-au fost singurele pentru șeful TVR în 2023.

  • Helsinki, Finlanda (28 – 31 martie) » Cea de-a 32-a Adunare Generală a Grupei de Sport EBU
  • Montpellier, Franța (25 – 29 aprilie) » Cea de-a 30-a Conferință COPEAM şi la cea de-a 29-a Adunare Generală COPEAM 2023 (Conferința Permanentă a Operatorilor Audiovizualului Mediteraneean)
  • Varşovia, Polonia (2 – 5 mai) » Conferința EBU Media Summit 2023
  • Paris, Franţa (30 mai – 3 iunie) » Cea de-a 8-a Adunare a difuzorilor internaţionali, International Broadcasting Assembly (IBA), din cadrul EBU
  • Barcelona, Spania (6 – 9 iunie) » Curs organizat de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune
  • Madrid, Spania (27 iunie – 1 iulie) » Cea de-a 90-a Adunare Generală EBU şi la Şedinţa Grupului Central şi Est-European din cadrul EBU
  • Los Angeles, Statele Unite ale Americii (10 – 16 septembrie) » Curs organizat de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune
  • Viena, Austria (26 – 29 septembrie) » Cel de-al 3-lea summit de leadership organizat de EBU pentru Serviciile Publice Media
  • New York, Statele Unite ale Americii (27 octombrie – 5 noiembrie) » Curs organizat de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune.

Turturică a fost validat în noiembrie 2021 de Parlamentul României în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune, iar din acel moment s-a abonat la deplasări externe.

Urmărește-ne pe Google News