Cuprins:
Ministrul finanțelor Dan Vîlceanu nu cunoaște valoarea salariului minim în plată din România. Acesta a spus, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, că salariul minim net, adică în mână, este 1.600 de lei. În realitate, este de 1.386 de lei net.
„Reporter: Aveţi idee cât este salariul minim în mână, net, în România?
Dan Vîlceanu: Da, este în jur de 1.600, 1.600 şi ceva de lei.
Reporter: 1.386.
Dan Vîlceanu: E 2.380, cred, salariul minim brut. Deci nu are cum să fie 1.300, dar mă rog.
Reporter: Atât este”.
Trei salarii minime în România
România are mai multe salarii minime prin legislație.
Cel mai întâlnit este salariul minim brut pe țară garantat persoanelor fără studii superioare. Acesta se ridică la 2.300 de lei brut, adică 1.386 de lei net.
Pentru cei cu studii superioare salariul minim brut este de 2.350 de lei brut, dar după ce sunt scăzute contribuțiile la sănătate, cele sociale și impozitul pe venit rămâne un net de 1.413 lei.
În fine, în domeniul construcțiilor există un salariu brut de 3.000 de lei, iar net acesta înseamnă 2.362 de lei, aceștia având scutiri pentru anumite contribuții.
Salariile să nu fie corelate cu coșul minim
Ministrul a mai fost întrebat cât trebuie să fie un salariu „în regulă” în România, iar acesta a afirmat că există o discuție pentru legarea salariului minim de coșul de consum.
Totuși, Vîlceanu a spus că salariul minim trebuie să fie „ca și acum” stabilit între patronate și sindicate.
Salariul minim nu este stabilit de patronate și sindicate, ci de Guvern, în fiecare an.
Sindicatele cer 2.800 de lei pentru un trai decent
O lege privind corelarea salariului minim cu coșul de consum a fost votată anul trecut de către Parlament, însă nu se aplică.
În acest moment, valoarea salariului minim este mai mică decât cea a coșului de consum, astfel că sindicatele acuză Guvernul că acesta nu ajunge pentru un trai decent.
Sindicaliștii din cadrul Cartel Alfa consideră că salariul minim trebuie să fie astfel 2.818 lei.
Scandal privind salariul minim european
La nivel european, un proiect de directivă aflat în dezbaterea Parlamentului European vizează stabilirea unui mod de calcul pentru salariul minim la nivelul UE.
Proiectul privind salariul minim adecvat impune calcularea acestuia în funcție de o serie de formule precise. Mai exact, trebuie să țină seama de nivelul de trai, productivitate și rata de creștere.
Dacă acest proiect va fi aprobat și aplicat, se estimează creșterea veniturilor pentru peste 1,6 milioane de români, care trăiesc acum din salariul minim.
Ministerul Muncii a trimis la Bruxelles un document prin care spunea că salariul minim trebuie să fie „de bază”, și nu unul „de trai”.
Sindicaliștii din cadrul Blocului Național Sindical au acuzat autoritățile că se opun creșterii salariului minim și nu s-au consultat înainte de a adopta o poziție oficială.
Recent, premierul Florin Cîțu a spus că salariul minim trebuie corelat cu productivitatea, nu cu coșul minim, conform Adevărul.ro.
Gafa cu inflația
Chiar în ziua în care a preluat oficial mandatul de ministru, joi 19 august, Dan Vîlceanu a contestat faptul că inflația a ajuns la 5%.
„Nu, inflaţia nu este la un nivel record şi nici nu e 5%. 5% e o estimare a Băncii Naţionale (…) Din punctul meu de vedere lucrul acesta trebuie discutat în primul rând cu titularul problemei, care este Banca Naţională”, a declarat Vîlceanu, citat de Digi24.
Potrivit datelor publicate în august de Institutul Naţional de Statistică, rata anuală a inflaţiei a urcat la 4,95% în luna iulie 2021, de la 3,9% în iunie.