După trei ani, trei luni şi zece zile va putea cere eliberarea

Peste zece zile, omul de afaceri Dan Voiculescu va împlini 68 de ani. O vârstă la care cei zece ani de condamnare primiţi ieri intră serios la apă. Cu alte cuvinte, pentru că are peste 60 de ani, “Mogulul” va putea cere eliberarea condiţionată peste exact 3 ani, 3 luni şi 10 zile de detenţie, solicitare care, la vremea respectivă, va fi analizată de o comisie a penitenciarului în care îşi va ispăşi pedeapsa.
În cazul în care va scrie vreo carte în spatele gratiilor sau va munci, Voiculescu va putea cere să fie pus în libertate şi mai devreme, deoarece sporurile primite corespunzător activităţilor sale vor fi scăzute din pedeapsa calculată conform vârstei lui. În puşcărie, “Mogulul” va trebui să-şi pregătească apărarea pentru alte două dosare – de şantaj şi complicitate la şantaj -, care sunt în cercetare.
 

Imperiul financiar al «Mogulului» se clatină?

Acum un deceniu, nimeni nu şi-ar fi imaginat că un om atât de puternic precum Dan Voiculescu, proprietarul unui uriaş imperiu media, ar putea înfunda vreodată puşcăria.
Arestarea “Mogulului” a lăsat în urmă o gaură neagră care i-ar putea înghiţi cariera politică, dar şi strălucirea financiară a afacerilor clădite în zeci de ani. Personajul, unul deosebit de abil, a avut mereu locul lui pe scena politică, indiferent de cine s-a aflat la guvernare.
Voiculescu a reuşit să-şi pună în valoare atuurile şi să supravieţuiască oricăror schimbări politice care s-au produs în România ultimilor 25 de ani. De aceea, arestarea “Mogulului” în “Dosarul ICA”, sub acuzaţia de spălare de bani, poate fi privită ca o lovitură uriaşă, ca un eveniment chiar istoric, cu implicaţii ulterioare nebănuite.
Până să fie condamnat pentru o faptă pe care nu a recunoscut-o niciodată, Voiculescu a folosit la maximum, în lupta cu anchetatorii şi chiar cu politicienii pe care i-a considerat ostili, toate canalele media de care dispune.
A dedicat spaţii ample unor emisiuni moderate de angajaţi de la Antene pentru a obţine susţinerea publicului şi, în acelaşi timp, pentru a înfiera anchetatorii, care ar acţiona ca nişte resorturi, la îndemnuri politice.
Puterea sa, ce are rădăcini puternice într-un trecut comunist, se traduce şi acum, când milionarul este într-o celulă, prin tăcerea multor potentaţi ai zilei, care se feresc să comenteze în vreun fel decizia magistraţilor de a-l arunca după gratii.
Dovada cea mai evidentă este aceea că încercările reporterilor ziarului Libertatea de a afla opinia unor apropiaţi de-ai lui Voiculescu, a unor angajaţi ai Antenelor şi chiar a reprezentanţilor oficiali ai trustului Intact s-au lovit de refuzuri mai mult sau mai puţin categorice de a comenta situaţia în care se află “Mogulul”.
Însă anii petrecuţi în puşcărie vor schimba cu ceva lucrurile? Îi vor şubrezi în vreun fel imaginea de politician? Partenerii de azi îl vor abandona în schimbul unor alte alianţe? Timpul va răspunde acestor întrebări…
Arestarea lui Adrian Năstase, de pildă, a oferit un exemplu de scoatere discretă din scenă. Cea a omului de televiziune Dan Diaconescu, cândva şi el client al unei celule, a demonstrat că fără susţinere financiară din libertate, o afacere – cum a fost postul OTV -, poate să ajungă la faliment.
Ce se va întâmpla cu imperiul financiar al lui Voiculescu, oficial, gestionat de cele două fete ale sale? Sechestrarea imobilelor, a terenurilor şi a bunurilor, blocarea conturilor bancare vor fi pentru “Mogul” lovituri destul de puternice care să-i arunce imperiul financiar, acum deosebit de solid, în gaura neagră ce s-a căscat după arestarea personajului considerat a fi unul dintre cei mai puternici şi mai influenţi din România?

Premierul Ponta, alături de jurnalişti

Victor Ponta (foto) a scris pe o reţea de socializare: “Vreau să asigur pe toată lumea că, atât timp cât voi fi lider politic şi cetăţean al României, sunt obligat să fac tot ce stă în puterile mele pentru ca jurnaliştii Antena 3 / Antena 1 şi toţi jurnaliştii din ţara noastră să-şi poată desfăşura activitatea conform dreptului constituţional la libera exprimare şi independenţa presei. Sunt convins că, dincolo de momentele dramatice prin care trec familiile celor condamnaţi, o ţară liberă poate exista doar dacă există şi o presă liberă”.

Cum comentează oamenii de rând

Viorica Stănescu, 49 de ani, Sibiu: “Dacă a furat, să plătească! Tot omul de rând plăteşte. Pentru cât a tras el, e puţin 10 ani. Unui amărât care a furat o găină sau mai ştiu eu ce îi dă să se sature. Nu trebuie să pui mâna pe ce nu e al tău. Asta e părerea mea: de ce nu e al tău nu te atingi. Dacă am fura toţi, ce s-ar întâmpla în ţara asta? Ar mai munci cineva? Nu! Ar sta toţi să aştepte să fure”.
Ciprian Maniu, 35 de ani, Braşov: “Recunosc, nu am urmărit foarte mult subiectul, dar dacă a fost găsit vinovat, atunci să plătească nu doar cu libertatea, ci mai ales să fie găsită o modalitate să fie recuperat şi prejudiciul de la el. Nu ştiu dacă e mult sau puţin o pedeapsă de 10 ani de închisoare, dar atât timp cât noi, oamenii de rând, ne străduim să ne câştigăm traiul zilnic în condiţiile pe care le ştim cu toţii, de ce alţii să se considere mai presus?”.
Asan Murat, 52 de ani, Constanţa: “Ştiam că trebuia să îi dea cinci ani, dar acum, 10, e prea mult. Nu contează ce a făcut, e prea mult…”.
Constantin Barbu, 64 de ani, Râmnicu Vâlcea: “Sunt convins că a fost un proces politic. Altă explicaţie nu am pentru faptul că în 2005 s-a dat NUP în «Dosarul ICA», iar acum toţi cei implicaţi sunt condamnaţi la puşcărie şi li se confiscă averile. Dan Voiculescu nu va sta 10 ani la puşcărie, nu are cum, este bătrân, va fi graţiat”.
Emil Aluaş, 62 de ani, Cluj-Napoca: “Procesul prin care a fost condamnat Voiculescu este unul firesc, e rezultatul neaplicării legii lustraţiei, cerută de societatea civilă după revoluţie. Aşa a fost posibil ca tot felul de personaje şi securişti să se plimbe în voie prin societatea românească, în lipsa unei interdicţii, după ce au profitat de sistemul comunist, au făcut mult rău românilor, inclusiv rudelor şi apoi au făcut afaceri cu bani a căror sursă nu este clară nici astăzi”.

Cum au primit vestea vedetele Antenei

Vedetele trustului Intact au fost şocate de vestea că patronul lor a ajuns după gratii. Iată ce au declarat câteva dintre ele.
Mihai Gâdea, directorul postului Antena 3 şi realizatorul emisiunii “Sinteza zilei”, le-a declarat în direct colegilor săi: “În momente de felul acesta, onestitatea este singurul lucru care contează. Nu suntem nici zmei, nici Dumnezei, nici nu putem să facem minuni, lucruri pe care oamenii nu le pot face. Dacă au decis să confişte sediul Antenei 3, probabil vom avea nevoie de dumneavoastră! Nu am furat nimic, nu am vândut aur… Poate e momentul să vedem de ce suntem în stare. Vă aşteptăm alături de noi”.
Mircea Badea a scris pe o reţea de socializare: “Nu se termină nimic aici. De-abia începe!”.
Dana Grecu a postat şi ea: “Dragii mei, e incredibil, este greu de acceptat, dar nu imposibil să rezistăm!”.
Unii s-au ferit să comenteze pe acest subiect. Romică Ţociu ne-a răspuns tranşant: “Nu discut despre aşa ceva!”.
Nici Andreea Berecleanu nu a dorit să comenteze subiectul. “Nu pot da declaraţii în momentul acesta, nu e momentul declaraţiilor”.
Nici responsabilii de relaţia cu presa ai trustului Intact nu au dorit să facă vreun comentariu.

Iată lista condamnaţilor

Pe lângă Dan Voiculescu, alte 11 persoane au fost condamnate. Gheorghe Mencinicopschi, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Corneliu Popa, fost director la Agenţia Domeniilor Statului, Sorin Pantiş, fost ministru al comunicaţiilor şi director general executiv la Grivco, şi alţi trei au ajuns aseară în spatele gratiilor. Unii au fost mai norocoşi şi au primit doar pedepse cu suspendare. Iată lista completă a condamnaţilor.

Gheorghe Mencinicopschi, 8 ani cu executare

Sorin Pantiş, 7 ani cu executare
Corneliu Popa, 8 ani cu executare
Jean Cătălin Sandu, 6 ani cu executare
Vlad Nicolae Săvulescu, 6 ani cu executare
Flavius Adrian Pop, 5 ani cu executare
Gheorghe Sin, 4 ani cu suspendare
Constantin Baciu, 4 ani cu suspendare
Vica Ene, 3 ani cu suspendare
Grigore Marinescu, 3 ani cu suspendare
Alexandru Petre, 3 ani cu suspendare

Avere de 350 de milioane de euro

Când a simţit că procurorii sunt pe urmele sale şi înainte de a avea concret probleme cu justiţia, Dan Voiculescu şi-a pus la adăpost averea şi a trecut-o pe numele fetelor sale.
Voiculescu a trecut banii şi toate bunurile pe numele fiicelor sale, Camelia (38 de ani) şi Corina (37 de ani). Este vorba de aproximativ 350 de milioane de euro, potrivit ultimei ediţii a “Top 300 Capital”.
Familia Voiculescu ocupă locul 11 în topul celor mai bogaţi 300 de români din ţara noastră. Averea lor este de circa 350 de milioane de euro şi cuprinde de la mass-media până la agricultură, de la comerţ cu energie până la imobiliare.
Cea mai mare parte din venituri este produsă de posturile TV, apoi de Govcrest International (firmă de comerţ internaţional cu produse chimice – n.r.), de Grivco SA şi Convergent Media (editorul Gazetei Sporturilor – n.r.).
Totuşi, acum, Camelia şi Corina au mai puţini bani decât avea tatăl lor în 2009, când averea lui era estimată la 1,5-1,6 miliarde de euro. (Delia Chilianu)

Voiculescu, cercetat în alte două dosare de şantaj

Dan Voiculescu nu poate dormi liniştit nici la puşcărie, pentru că numele său se află în alte două dosare de şantaj, infracţiuni pentru care riscă alţi ani de carceră.
Dan Voiculescu şi fiica sa, Camelia, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în dosarul de şantaj RCSRDS, sub acuzaţia de complicitate la şantaj. În acelaşi dosar a mai fost trimis în judecată şi Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena Group, sub acuzaţia de complicitate la şantaj.
Concret, directorul general al Antena Group l-a ameninţat pe Ioan Bendei, administratorul RCS-RDS, să semneze un contract prin care să fie transmise posturile Antena TV, pentru a nu deveni ţinta unei anchete jurnalistice compromiţătoare. De curând, Dan Voiculescu a fost pus sub acuzare de procurorii DNA într-un nou dosar.
El este acuzat de şapte infracţiuni de şantaj. Fondatorul PC ar fi ameninţat mai mulţi oameni de afaceri să încheie contracte de publicitate cu trustul pe care îl conduce. În caz contrar, posturile sale ar fi declanşat o campanie agresivă împotriva lor.
Procurorii DNA susţin că unul dintre denunţători i-ar fi achitat 900.000 de euro lui Voiculescu, sub formă de cinci contracte de publicitate. Potrivit DNA, banii reprezentau, în realitate, taxe de protecţie. (Remus Vlad)VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

 
 

Urmărește-ne pe Google News