Magistraţii susţin că Voiculescu a urmărit tot timpul să producă bani de pe urma terenurilor şi imobilelor ICA, astfel încât pe viitor să-şi asigure succesul propriilor afaceri.
Pentru a-şi atinge acest ţel, Voiculescu a folosit, conform judecătorilor, una din cele mai rudimentare metode de spălare a banilor, “inventată” în anii 1900 de cunoscutul mafiot american Meyer Lansky, adică împrumutul nereturnat.
Concret, fostul senator a împrumutat ICA, în 26 februarie 2004, cu suma de 17 miliarde de lei vechi şi a stipulat în contract că dacă două luni mai târziu n-ar fi primit banii înapoi, ar fi urmat ca suma să se transforme în acţiuni la institut. Evident, fix aşa s-a întâmplat, iar astfel Voiculescu a devenit proprietar peste ICA.
Lejeritatea cu care fondatorul partidului conservator a pus mâna pe Institutul de Cercetări Alimentare este taxată de magistraţi, care continuă să explice de ce Voiculescu este asemănat cu Lansky. “(…) Nu toţi criminalii financiari resimt nevoia să creeze scheme elaborate în scopul oferirii unei aparenţe de legitimitate provenienţei fondurilor infracţionale”, mai spun judecătorii.
Meyer Lansky, supranumit «contabilul mafiei»
Meyer Lansky a fost unul dintre cei mai cunoscuţi gangsteri americani din anii 1930-1940, cu activităţi legate în special de jocurile de noroc, desfăşurate atât în SUA, cât şi în Cuba şi în Anglia. Lansky a avut o influenţă importantă şi în mafia italiană, din cauza relaţiei pe care a avut-o cu Lucky Luciano. Pentru modul în care învârtea banii astfel încât să nu fie descoperiţi de autorităţi, el a fost supranumit “contabilul mafiei”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro