A dat jeepul pe duba puşcăriei
Obişnuit să trăiască în lux şi să meargă la bordul unor maşini cu mulţi cai-putere, Dan Voiculescu va schimba acum jeepul cu care obişnuia să se plimbe prin Capitală cu duba puşcăriei.
Obişnuit cu luxul maşinilor sale Range Rover, Voiculescu va trebui să se mulţumească doar cu plimbările pe scaunele rigide ale dubei închisorii
“Părintele” Antenelor nu va mai avea parte, în spatele gratiilor, de şofer şi limuzină. Dacă magistraţii îl vor chema la instanţă pentru a fi audiat în celelalte două procese de şantaj pe care le are, Dan Voiculescu va fi transportat cu duba puşcăriei. Autovehiculul are scaune din plastic, gratii la geamuri, iar aerul condiţionat pe timp de vară nu mai funcţionează. Asta în condiţiile în care duba este una aşa-zis modernă, achiziţionată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor în urmă cu doar câţiva ani. (Remus Vlad)
Iată cele mai dure pedepse primite de demnitari în ultimii 25 de ani
Condamnarea lui Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării ICA este cea mai aspră pedeapsă dispusă împotriva unui demnitar al ultimilor 25 de ani, într-un “top” alcătuit după numărul anilor de detenţie din sentinţe date în ultimii doi ani.
Majoritatea condamnărilor din dosarele unor foşti miniştri sau parlamentari au fost pronunţate în cazuri instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Iată cum ar arăta un clasament alcătuit în ordinea descrescătoare a numărului anilor de detenţie:
1. Dan Voiculescu, fost senator: 10 ani pentru spălare de bani.
2. Cătălin Voicu, fost senator: şapte ani pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri.
3. Ioan Avram Mureşan, fostul ministru al agriculturii: şapte ani pentru deturnare de fonduri.
4. Relu Fenechiu, fost ministru al transporturilor: cinci ani pentru complicitate la abuz în serviciu. El este primul ministru în funcţie trimis în detenţie printr-o decizie definitivă a instanţei.
5. Emilian Cutean, fost deputat: cinci ani pentru fraudă.
6. Virgil Pop, fost deputat: cinci ani pentru trafic de influenţă. A fost primul parlamentar condamnat la închisoare cu executare.
7. Adrian Năstase, fost premier: patru ani pentru şantaj şi luare de mită.
8. George Copos, fost senator şi fost minist ru: trei ani şi opt luni pentru evaziune fiscală.
Cumpărăturile la magazinul puşcăriei îl vor arde la buzunar
Ajuns în spatele gratiilor la Penitenciarul Rahova din Capitală, Dan Voiculescu va trebui să respecte reguli stricte, va avea voie doar cu anumite bunuri în celulă şi va putea face cumpărături la magazinul închisorii, acolo unde preţurile sunt piperate.
Cumpărăturile din magazinul închisorii îi costă pe deţinuţi chiar şi de patru ori mai mult decât în buticurile obişnuite / foto: Vlad Chirea
Omul de afaceri, aruncat zece ani în puşcărie după sentinţa din “dosarul ICA”, îşi va putea aduce în celula în care a fost închis doar anumite lucruri pe care i le permite legea. Astfel, pe lângă articole de î m b r ă c ă m i n t e , încălţăminte şi de igienă personală, Voiculescu are voie să-şi pună în celulă fotografii cu persoanele dragi, icoane şi chiar să-şi aducă instrumente muzicale, de la fluier la pian. Pe de altă parte, omul de afaceri poate cheltui lunar la cumpărături, la magazinul de la “Rahova”, două salarii minime pe economie, adică 1.700 de lei. Numai că o să aibă de scos bani frumoşi din buzunar pentru că preţurile de aici au un adaos chiar şi de 400 la sută. Dacă aici lucrurile sunt clare, Dan Voiculescu are deja o mare problemă cu mâncarea servită deţinuţilor. El a refuzat să guste din preparatele pregătite în bucătăria închisorii şi a primit merinde de acasă. Se pare că nici lui Gheorghe Mencinicopschi, un adept al alimentaţiei sănătoase, nu-i prea priesc bucatele de la puşcărie care, cu siguranţă, nu sunt făcute pentru amatorii unei diete fără E-uri. (Remus Vlad)
Membrii familiei milionarului Dan Voiculescu îşi vor putea folosi în continuare imobilele şi terenurile confiscate de stat, dar nu ca proprietari
Dacă vrea să folosească proprietăţile puse sub sechestru, Dan Voiculescu va trebui să achite chirie la stat. În această categorie se încadrează şi sediu Grivco, din Capitală
“Mogulul” Dan Voiculescu este în puşcărie după ce instanţa l-a condamnat, în urmă cu trei zile, la zece ani de detenţie, iar imperiul financiar al deţinutului este acum, în baza unei hotărâri judecătoreşti, pe mâna statului înşelat. Însă membrii familiei Voiculescu, dar şi “părintele” Antenelor (când va fi eliberat) vor putea să-şi folosească toate proprietăţile confiscate, dar cu condiţia să achite chirie la stat, ca şi cum acestea nu i-ar aparţine. (Cristian Burcioiu, Remus Vlad)
Milionarul, alături de cele două fiice, Camelia (stânga) şi Corina
Procurorii anticorupţie au stabilit că prejudiciul creat statului român în urma privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) se ridică la 60 de milioane de euro. Miza, un teren subevaluat grosolan, cumpărat de “Mogul” la un preţ ruşinos de mic, comparat de specialişti cu cel al unui apartament… Aşa se face că, la finele unui proces-maraton care s-a întins pe durata a şase ani, o instanţă a Curţii de Apel a decis nu numai arestarea “părintelui” Antenelor, care a fost trimis după gratii pentru zece ani, sub acuzaţia de spălare de bani, ci şi confiscarea întregii averi a celui considerat a fi unul dintre cele mai puternice şi mai influente personaje din România postdecembristă. Terenuri însumând zeci de mii de metri pătraţi, clădiri în care firme ale celui autointitulat “Capitalistul roşu” îşi desfăşoară activitatea – printre care şi imobilul din care emite postul de televiziune Antena 3 -, dar şi proprietăţi în care Voiculescu trăia cu familia. Fireşte, nu au fost uitate nici conturile bancare ale omului de afaceri, care au fost blocate după pronunţarea sechestrului asigurător. Uriaşul imperiu financiar-imobiliar clădit de Voiculescu în zeci de ani a ajuns astfel sub lacăt, la mâna statului, care trebuie să-şi recupereze paguba dovedită în instanţă.
Procedura e sub controlul ANAF
Chiar în timp ce Voiculescu lua, înainte de a se preda, o ultimă masă în libertate alături de soţia sa şi se pregătea să facă drumul spre închisoarea Rahova, unde urma să fie cazat, vedetele postului Antena 3 lansau informaţia, în cadre tensionate – pe alocuri chiar lacrimogene şi patetice -, că televiziunea va fi luată cu asalt şi evacuată de procurorii DNA, iar transmisia ar putea fi pusă astfel în pericol! Nimic mai fals! Voiculescu are posibilitatea fie să achite partea lui din prejudiciul constatat de DNA, fie să devină, sub contract încheiat cu statul, chiriaş al proprietăţilor care i-au aparţinut, procedură care va fi supravegheată de ANAF. “Bunurile lui Voiculescu, inclusiv clădirea în care funcţionează Antena 3, au trecut în proprietatea statului, pentru ca prejudiciul să poată fi recuperat prin ANAF. Pentru a putea folosi imobilul în continuare, reprezentanţii postului TV (n.r. – Antena 3) vor trebui să plătească chirie statului. Dacă Voiculescu depune mâine banii, sechestrul va fi ridicat”, a spus Gheorghe Ialomiţianu (foto), fost ministru al finanţelor. Suma care urmează a fi plătită lunar nu a fost încă stabilită. Dacă însă nu va accepta să devină chiriaş al propriilor imobile şi nici nu va plăti paguba, Dan Voiculescu va rămâne fără uriaşul său imperiu financiarimobiliar…
Casele şi terenurile pe care s-a pus sechestru
Judecătorii Curţii de Apel au decis ca o parte din casele şi terenurile omului de afaceri Dan Voiculescu să intre sub sechestru. Iată care sunt acestea:
– locuinţa sa de pe şoseaua Kiseleff, nr. 22, din Capitală, cu o valoare de 250.000 de euro;
– sediile şi terenurile aferente Intact Media Group şi Grivco, în suprafaţă de 29.220,03 mp, de 4.457 mp şi 3.000 mp, situate în Bucureşti, sector 1, strada Gârlei, nr. 1B-1D;
– sediul Antena 1 şi Antena 3 situat pe şoseaua Bucureşti-Ploieşti, nr. 25-27, în suprafaţă de 4184,41 mp şi construcţia în suprafaţă 3.140 mp.
Angajaţii se tem că nu-şi vor lua banii
Încarcerarea lui Voiculescu a produs panică în rândul subordonaţilor săi. În timp ce vedetele trustului ies în faţă şi spun că totul e o manevră politică, simplii angajaţi se tem că vor urma probleme financiare şi nu-şi vor primi salariile la timp. Libertatea a stat de vorbă cu zeci de oameni din Antene. Iată ce ne-au spus câţiva dintre ei, care au insistat să-şi păstreze anonimatul:
Redactor: “Cu toţii aşteptăm data de 7 septembrie, când ne luăm salariul. Dacă o să ne dea banii cu întârziere sau dacă se întâmplă altceva, e clar că mulţi dintre noi vom pleca de aici”.
Machieuză: “Suntem toţi supăraţi, nu ştim ce se va întâmpla cu Antenele, dacă vor exista întârzieri salariale, ne temem”.
Angajat la departamentul Marketing: “Trebuie să fim uniţi, suntem mult mai puternici acum, nimeni nu ne poate destabiliza”.
Redactor: “Nimeni nu se aştepta la această decizie, suntem toţi trişti şi supăraţi, ne gândim la viitor şi la ce poate fi mai rău. Avem forţă, însă la cum se conduce ţara, ne putem aştepta la orice”.
Reporter: “Nu credeam vreodată că patronul nostru va fi închis. Nu merita una ca asta. Antena 3 este una din televiziunile care spun mereu adevărul, un adevăr care doare în mintea unora”.
Reporter: “Nu am ce să vă spun, nu am cuvinte, ne-a fost ca un tată, un profesor adevărat, care îşi apăra necontenit puii, venea mereu să discute cu noi, avea numai cuvinte de laudă. Suntem alături de el. Este greu să digerăm una ca asta”.
Cameraman: “Am fost asiguraţi că angajaţii nu vor avea de suferit. Se fac demersuri pentru mutarea studiourilor. Antenele au mai multe sedii în care pot fi repartizaţi oamenii”.
Peste 2.000 de oameni au protestat la Cotroceni
Mihai Gâdea a fost în fruntea protestatarilor
Aproximativ 2.000 de persoane au participat, ieri după-amiază, la un protest de susţinere a trustului lui Dan Voiculescu, desfăşurat în faţa Palatului Cotroceni. Oamenii au ieşit în stradă revoltaţi de faptul că judecătorii au pus sechestru pe sediul Antenelor. Vedetele televiziunii, Mircea Badea, Mihai Gâdea, Dana Grecu, Adi Ursu, au fost în fruntea manifestanţilor. Protestatarii s-au luat la ceartă şi s-au îmbrâncit cu jurnaliştii altor televiziuni, pe care-i acuzau că sunt “băsişti”. Lucrurile s-au mai calmat după intervenţia jandarmilor. (Remus Vlad)
Oamenii au purtat pancarte cu mesaje de tot felul
fotografii: Dan Bistriţeanu / Agerpres
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro